Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българи от РСМ поискаха от президента ясна позиция и гаранция за признаването им

Снимка: архив БГНЕС

Президентът Румен Радев посрещна на „Дондуков“ 2 представители на организации и сдружения на българите в Република Северна Македония. Той гарантира подкрепата си за признаване на българското малцинство в съседната страна и поиска вписване на българите наравно с останалите граждани в РСМ в Конституцията.

От своя страна те поискаха ясна подкрепа и отказаха да търпят „децата им да се връщат разстроени от училище заради нападките, че дядовците им са били окупатори и татаромонголи„.

За втори път за по-малко от половин година ви приемаме в президентската институция, което е ясен знак, че българската държава приема сериозно вашите проблеми и високо цени връзките със сънародниците си в РСМ, както и мнението им за разширяване и задълбочаване на международното сътрудничество как по бързо РСМ да постигне членство в ЕС„, започна Радев словото си пред събралите се.

Той уточни, че има промени – и в двете страни има нови правителства, заявени са амбициозни стъпки за разширяване на двустранното сътрудничество и укрепване на доверието в пет секторни групи – култура, икономика, транспорт, икономика. Държавният глава поиска ясен календарен график за решаване на отговорните политически проблеми, „защото загърбването ще доведе до блокиране на процеса на интеграция в ЕС, нещо което ние в никакъв случай не искаме„.

Настоявам да има ясни гаранции и устойчив процес по пътя на интеграция на РСМ, затова държа вписването на македонските българи в Конституцията, наравно с други части от народи и по този начин гарантиране на правата да е задължително условие за старт на преговорите за ЕС, както и преди началото да има гаранции за българското културно наследство в РСМ и преди отваряне на вратата за начало на преговорите – да има ясен, устойчив процес за изкореняване на езика на омразата, посочи държавният глава.

Учебниците, плочите на входа на училищата, изброи Радев и бе категоричен, че нашенците не трябва да се срамуват да се нарекат българи. На този процес на насаждане на омразата трябва да бъде сложен край, категорично, добави той.

Румен Радев обясни, че това в никакъв случай не е намеса в делата на РСМ, а израз на загриженост, подкрепа за ефективен път за членство в ЕС, зачитане на човешките права, зачитане на копенхагенските критерии и изкореняване на идеологемите от тоталитарното минало.

Този път се основава на европейски ценности и норми, които искаме да видим. Аз не подкрепям всякакви идеи за малцинства и никакви сепаратистки течения, но подкрепям стремежа да бъдете пълноправни граждани на вашата страна, да имате място в квотното представителство, в администрацията, да станете видими в правния мир, да се интегрирате в обществено-политическия живот на РСМ. Дълг на България е да помагаме, заключи президентът. Той ги покани за разговор и посочи, че позицията му е изразена и пред двете правителства.

Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в РСМ взе думата и подчерта, че виждат не политичекси декларации, а съвременни политици.

Ние искаме в нашата страна децата ни да могат да се самоопределят като българи, искаме там да участваме пълноценно и интегрирано в политическия и обществения живот, да е ясно и категорично културно-историческото ни наследство, което всеки ден виждаме как се руши. Затова настояваме за неотложни действия за промени в сферата на изсветляване на историческата истина за общите ни предци, което да се отрази в образователния процес. Никой не може да търпи децата ни да се връщат разплакани от училище, някой да ги увещава, че са били окупатори, татаромонголи на нашата РСМ„, категоричен бе той.

Промяната на учебниците е фундаментът, в който ще изградим отношенията си, а те трябва да са на плоскостта дълбока почит и признателност за запазване на културното наследство, за нас по-голям съюзник в ЕС – няма, добави Колев.

Той подчерта, че имало информации в пространството за ангажименти, които ще доведат до отлагане на въпросите в преговорния процес. За нас е рискована позицията, затова днес сме в София. По-късно днес ще бъдат в Министерски съвет, а утре и в Народното събрание – „за да чуем ясно и категорично дали България продължава да подкрепя исканията ни за равенство, справедливост, за промяна и сериозни крачки в борбата с РСМ преди започване на членство в ЕС„, посочи Колев.

Той заключи: „Не можем да се откажем, че дядовците ни бяха българи, не очаквайте да се откажем, че и децата ни са българи. Искаме ясно изразена позиция от президента, Народното събрание, Министерски съвет„.

Радев поиска същата позиция да бъде изразена и пред правителството по-късно днес. Разговорите продължават при закрити врата.

След два часа преговори представители на българите в РСМ дадоха изявление пред медиите, в което обясниха, че Радев е подкрепил исканията им – за признаване на малцинството им и равноправието им в страната, за промяна в учебниците и отразяване на историческата истина, запазване на културно-историческото наследство и препотвърдил, че езикът на омразата е бич. Културен център Битоля, българи от Прилеп, Македонско-българско приятелство Скопие, Коридор 8 Скопие, Интеракция Охрид, Единство Кочани и Граждански демократичен съюз са сред представителите на българите от Република Северна Македония.

В 17 часа те имат среща с премиера Кирил Петков и се надяват и той да даде ясна подкрепа по същите въпроси. утре срещите им са с парламентарните групи в парламента. На въпрос страхуват ли се, че няма да бъдат подкрепени, Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз, посочи, че „именно затова са на крака в София – за да им се обясни какви преговори и обещания текат между двете страни и които засягат съдбата на българите в РСМ„.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Семействата на германските дипломати напускат Иран

Семействата на германските дипломати в Иран напускат страната предвид...

САЩ и Ирак загрижени за региона след иранската атака

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че...

Сирия ще се брани само от израелски удари (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Сирия е разположила около столицата си Дамаск своите произведени...

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

Реката в руския Курган достига критични нива

Нивото на водата в река Тобол близо до руския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img