Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Австралийски учени се карат за ваксините на AstraZeneca и Pfizer

Главният медицински ръководител в Австралия проф. Пол Кели и експертите по инфекциозни болести защитиха осигуряването на 54 милиона дози ваксина Covid-19, произведена от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca, на фона на опасения, че ваксината няма да бъде достатъчно ефективна за постигане на стаден имунитет, съобщава „Гардиън“.

Президентът на австралийското и новозеландското общество за имунология, проф. Стивън Търнър заяви, че Австралия трябва да спре разпространението на ваксината AstraZeneca, тъй като има „по-ниска ефективност“. „Не можете да разчитате на нея, за да установите стаден имунитет“, коментира той.

Ръководителят на западноавстралийския клон на Австралийската медицинска асоциация д-р Андрю Милър, който е анестезиолог, повтори коментарите на австралиеца, като каза: „Трябва да направим пауза и да разгледаме какви ще бъдат резултатите, преди да вземем по-нататъшни стъпки. „

Междинните резултати от изпитванията на ваксината Oxford/AstraZeneca установиха, че ваксината предпазва от симптоматично заболяване в 70% от случаите, като ефективността на ваксината е 62% за тези, които са получили две пълни дози, и 90% при тези, които са получили половината, след това пълна доза.

Проф. Кели заяви в сряда, че ваксината AstraZeneca е ефективна, безопасна и висококачествена. „Тя е много ефективна“, каза Кели. „Това ще спаси животи. Използвайки тази ваксина, ще можем да защитим голяма част от населението в Австралия.“ Той каза, че Австралия е осигурила и дози от други кандидати за ваксина, включително ваксината Pfizer.

Ваксината Pfizer е нов вид ваксина, съдържаща нишки от генетичен материал, наречен mRNA. Когато навлезе в клетките в организма ги инструктира да създадат част от „шипестия“ протеин, който е уникален за вируса. Тези безобидни парченца протеин предизвикват реакция на имунната система, така че ако се зарази с истинския вирус, тялото ще знае как да го атакува.

Ваксината на Oxford/AstraZeneca е вирусна векторна ваксина, съдържаща слаб или деактивиран вирус, който не може да причини заболяване. Този вирус има генетичен материал от вируса Covid-19, вмъкнат в него. След като вирусният вектор влезе в човешките клетки, клетките създават протеин, уникален за Covid-19. Това задейства тялото да започне да изгражда имунен отговор.

Едно от предимствата на ваксината AstraZeneca е, че тя може да бъде произведена в Австралия, докато технологията за масово производство и съхранение в студена верига на по-новите mRNА ваксини не е налична в Австралия.

51 милиона дози от протеиновата ваксина Novavax също са осигурени, а Австралия се присъедини към механизма Covax, който ще позволи да бъдат закупени повече дози ваксини и други ваксини, когато станат достъпни.

„Всички те са много добри ваксини по отношение на ефикасността при симптоматично заболяване. И трите ваксини, които досега са публикували данните си в специализираните списания, AstraZeneca, Pfizer и Moderna, всички показват значителен ефект срещу тежко заболяване„, коментира проф. Кели.

По думите му, „имаме няколко яйца в кошницата„, добавяйки, че САЩ, Великобритания и други също са осигурили милиони дози от ваксината AstraZeneca и никога не се случвало Австралия да бъде принуждавана да избира една ваксина пред друга.

Федералното правителство ще проведе брифинги с различни заинтересовани страни, здравни специалисти и изследователи, за да обясни научно различните кандидати за ваксини в Австралия и да изчисти всяка дезинформация.

Проф. Лин Гилбърт, председател на Експертната група за контрол на инфекциите, която предоставя независими и основани на доказателства съвети на федералното правителство, заяви, че коментарите, призоваващи за спиране на разпространението на AstraZeneca, са „погрешни„.

Професор по инфекциозни болести и бивш съветник на СЗО, Питър Колиньон, определи призивите да се спре доставката на AstraZeneca като „мания„. Някои от хората, които призовават за спиранетоса същите хора или групи, „които преди три седмици казваха: Не задържайте пускането на ваксините в Австралия, просто ги пуснете сега. Мисля, че това прескачане от една крайност в друга.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ръстът на заплатите в СОС – справедливо разпределение на средствата, за Ваня Григорова (ВИДЕО)

Според нея трябва да се инвестира в условия на труд и възнаграждения, особено в дефицитните професии

Агенцията за сигурност на Полша разследва проруски инициативи и медийни кампании

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) съобщи в четвъртък, че е...

Испанският съд анулира решението си да блокира Telegram

Националният съд на Испания отмени решението си за временно...

Столична община планира модернизация на осветлението в 14 района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на...

Спряха неизправен автомобил на шофьор от Етрополе със системни нарушения

32-годишен жител на Етрополе със системни нарушения беше привикан...

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Съпругата на затворения руски дисидент Владимир Кара-Мурза каза в...

Пет оранжерии за марихуана разби полицията във Варненско за ден (СНИМКИ)

Сектор "Наркотици" работят без предел и разбиха пет оранжерии...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img