Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Атлантическият съвет: Украйна не трябва да забавя контранастъплението в Донбас

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Войната в Украйна навлезе в нова фаза: битка за контрол над Донбас. Акцентът няма да бъде върху отбраната на Украйна срещу големи атакуващи сили, а върху нейните настъпателни операции срещу окопаните руснаци – така военните консултанти на Атлантическия съвет анализираха сценариите на руско-украинската война, информира УНИАН.

Идентифицирахме две потенциални посоки за руски атаки. Първо, Кремъл възнамерява да поеме контрола (или да унищожи) Мариупол и по този начин да премахне украинското военно присъствие в сухопътния коридор между Крим и Донбас. Второ, руснаците вероятно ще започнат офанзива на юг към Изюм. В отговор на промяната в руската стратегия украинските сили преминават към по-активни контраатаки. Украйна се готви за мащабен сблъсък с руските сили на изток и затова се нуждае от тежки оръжия за да изтласка руските войски от Донецка и Луганска области„, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че въпреки факта, че Руската федерация е насочила основните си усилия на изток, нейните въздушни и ракетни удари продължават в цяла Украйна. Целта, според експертите на Атлантическия съвет, е да се попречи на украинската противовъздушна отбрана да се фокусира изключително върху Донбас и да бъдат нанесени щети на украинските региони.

Украинците ще трябва не само да задържат настъплението на руските войски, но и да ги изтласкат от укрепените им позиции. Ние вярваме, че този характер на военните действия може да се превърне в кървава война на изтощение. В хода му фронтовата линия ще се мести е едната или другата посока„, казват експертите.

За да противодействат на руската офанзива в Донбас и да преминат в контраофанзива, украинците ще се нуждаят от настъпателни оръжия: наземни огневи оръжия, ударни самолети, бронирана техника, противокорабни системи.

Концентрацията на силите в Донбас дава възможност на руската армия да постави неопитни войници на отбранителни позиции в контролираните от Русия райони. Там нейните части ще имат много отбранителни предимства, от които се е ползвала Украйна в ранните етапи на руската инвазия.

Ето защо украинците не трябва да забавят контраофанзивата. За да се противопостави на новата руска стратегия, Украйна трябва да изтласка руските сили от Мариупол с огън и маневри, да предотврати образуването на сухопътен коридор от Донбас до Крим и да освободи окупирана територия западно и северно от Донецк. Това трябва да бъде направено, преди руснаците да затвърдят успеха си там. Украинските удари в посока Крим и окупираните райони на Донбас трябва да се извършват главно чрез далечна артилерия и въздушни удари„, допълват експертите.

Припомняме, че Министерството на отбраната на Руската федерация прикани украинските войници в Мариупол да сложат оръжие и да се предадат, но те отказаха. Руската страна тогава заяви, че украинските власти не разрешават на войниците там да се предадат.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че ако Русия унищожи украинските военни, които защитават Мариупол, по-нататъшните мирни преговори ще станат невъзможни.

Тази сутрин украинските власти съобщиха за множество експлозии в Западна и Южна Украйна , след като руските сили поеха почти пълен контрол над стратегическия южен пристанищен град Мариупол, съобщи „Ройтерс“.

В районите на Лвов и Днепропетровск властите съобщиха за множество експлозии рано в понеделник. Според изданието Suspilne двама души са били ранени при ударите в Днепропетровск. Кметът на Лвов Андрий Садовий каза, че е имало пет ракетни удара по града. По-късно през деня беше съобщени за седем загинали в западния и смятан за сигурен украински град.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Три варианта след изборите чертае Димитър Ганев

Ако на сцената няма нов политически субект, който да...

Румен Радев пак настоя за съвместна развойна дейност в НАТО

Насърчаване на съвместната научно-изследователска и развойна дейност в сферата...

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

Срещу $5 млн. сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб „Абдула“

Сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб "Абдула" рано в неделя, след...

САЩ прехвърлят войски в Сирия и Ирак

Командването на САЩ премества допълнителни сили в Близкия изток...

11 задържани при протестите в Грузия

Служители на грузинското министерство на вътрешните работи са задържали 11...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img