Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Атентатът във Виена – какво знаем за най-тежкия терористичен акт в Австрия от десетилетия?

В късните часове на 2 ноември в централната част на Виена беше открита стрелба. Мрачната равносметка: 4 жертви и най-малко 15 ранени. Това е най-тежкият атентат в Австрия от десетилетия насам, констатира Дойче веле. Какво се знае дотук?

„Когато чухме гърмежите, първоначално решихме, че това са фойерверки“, разказва пред австрийската телевизия ORF равинът на еврейската общност във Виена Шломо Хофмайстер, който живее в център на града, близо до синагогата. Но когато отворил прозореца на жилището си, видял как тежко въоръжен атентатор стреля по посетителите на баровете и кръчмите в района. Равинът веднага уведомил полицията. На следващата сутрин Шломо Хофмайстер е убеден: „Това беше атака срещу мира в нашия град“.

За виенчани приятната есенна вечер на 2 ноември се превръща в кошмар. Площадът „Шведенплац“ е озарен в сините светлини на полицейските коли, очевидци разказват за видяното, специални части на полицията обикалят тежко въоръжени заведенията и карат посетителите да останат вътре, тъй като там са в безопасност.

Какво се знае за атентаторите?

Един от атентаторите е застрелян от полицията край най-старата виенска църква „Свети Рупрехт“. По думите на австрийския министър на вътрешните работи Карл Нехамер, нападателят е бил симпатизант на терористичната организация „Ислямска държава“. Става дума за 20-годишен австрийски гражданин. Според информации в австрийските медии, той е с албански корени, а родителите му са от Северна Македония. Младежът вече е бил осъждан за членство в терористична организация. В нощта на нападението във Виена той носел не само автомат, но и торба с муниции, а според някои медии – и мачете. На кръста си имал колан с експлозиви, който се оказал камуфлажен.

В полицейската акция през нощта са участвали 1000 полицаи. Множество хора са били задържани. По последни данни на полицията, атентаторите са максимум пет.

Австрийският канцлер Себастиан Курц не изключва вероятността мотивите за деянието да са „антисемитски“, щом нападението е извършено в близост до синагогата. На това място за последен път е било извършвано нападение през 1981 година – от палестински атентатори. Вътрешният министър Карл Нехамер нарече вчерашния ден „най-тежкия за Австрия от много години“. Мрачната равносметка от вечерта на 2 ноември: четири жертви и най-малко 15 ранени, някои от които тежко.

Това е най-тежкият атентат в Австрия от десетилетия насам, пише германската обществена телевизия АРД. Тя цитира изявление на канцлера Себастиан Курц от сутринта на 3 ноември, който е убеден, че атаката е „ислямистка“: „Ние никога няма да забравим жертвите на снощното нападение и задружно ще защитаваме нашите основни ценности (… ) Трябва да знаем, че това не е сблъсък между християни и мюсюламни, между мигранти и австрийци. Това е сблъсък между онези много хора, които вярват в мира, и онези, които предпочитат войната. Религията и произходът никога не трябва да стават причина за омраза.“. В речта си Курц каза още: „Това беше атентат от омраза, омраза към нашите основни ценности, омраза към нашия начин на живот, омраза към нашата демокрация.“.

Виена в деня след нападението

На сутринта все още е неясно колко точно са атентаторите, стреляли на шест места в центъра на Виена, както и колко от тях са успели да избягат. Още през нощта Карл Нехамер призова виенчани да останат по домовете си. От съображения за сигурност бяха затворени границите, армията е поела част от задачите на полицията, за да може тя изцяло да се концентрира върху издирването. Учебни занятия не се провеждат, за децата е по-добре да си останат у дома, както и възрастните, за които не е задължително да отидат на работа.

С изключение на изявлението на вътрешния министър, досега не е известно нищо за мотивите на нападението – официално поета отговорност няма. Поради това е неясно дали извършителите са искали да всеят паника в оживения квартал, или тяхна цел е била синагогата. По данни на председателя на израелската културна общност Оскар Дойч, към момента на нападението в синагогата и в намиращата се на същия адрес канцелария вече не е имало никой – те са били затворени. От съображения за сигурност – по неговите думи – временно всички синагоги, еврейски училища и институции, както и еврейските ресторанти и магазини остават затворени.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img