Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Атанасов: Можем да дадем оръжие на Украйна и без да сваляме правителството

Снимка: архив БГНЕС

Съпредседателят на „Демократична България“ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов е сигурен, че коалицията може да устои и на тази буря.

„Едно е какво ще се случи по казуса в пленарната зала, друг казус е съдбата на правителството„, заяви Атанасов в студиото на Нова телевизия. Той е убеден, че за подкрепа на решението за даване на оръжие на Украйна в парламента има огромно мнозинство. Ако гласуването е тайно ще има 200 гласа „за“, убеден е депутатът, макар и според него гласуването трябва да бъде явно, тъй като това е и ще бъде цивилизационен избор.

Атанас Атанасов призова да се намали лицемерието в тази ситуация, включително и в коалицията.

Вчера Народното събрание след бурни дебати и съпротивата на „Продължаваме промяната“ и БСП отложи за пореден път обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията. Темата обаче бе оставена за ново обсъждане след Великденската ваканция, която за НС ще трае 10 дни. Във вторник неговата партия ДСБ ще обсъди „всички версии“ и ще ги обяви. Атанасов отказа предварително да изложи вариантите, които ще бъдат обсъждани.

В това трудно време – война, инфлация и толкова много проблеми за държавата, българите не искат избори, а политиците да проявят смелост. Призовавам всички, които сме част от това мнозинство, да проявим смелост в тази ситуация„, каза още зам.-председателят на парламента, правейки аналогия с момента на решението за членството на страната ни в НАТО.

Депутатът поясни, че позицията на страната ни не е неутрална, но има колебания по отношение на един елемент. Призна, че е изненадан от поведението на партньорите от „Продължаваме промяната“ във външна комисия. „Но следва Великден…“, недоизказа се демократът.

Според него става въпрос за цивилизационен избор. „Въпросът е на коя страна застава България. Да се правиш в това време на неутрален, означава да застанеш на страната на агресора„, уточни Атанасов. На въпрос приемането на подкрепа от ГЕРБ и ДПС не е ли репутационно рисково за „Демократична България“ Атанасов коментира, че е напълно наясно, че част от тези позиции биха били лицемерни, но има моменти, в които трябвада се измива лицето на България пред света„.

Атанасов предупреди, че войната се е превърнала в своеобразен чадър за корупционните практики на ГЕРБ, през годините Борисов е бил най-верният съюзник на Путин и къде явно, къде тайно путиновата политики е била подкрепяна именно от ГЕРБ. Там, където минава Руски поток, демокрацията трудно расте„, отсече Атанасов и подчерта, че именно заради това не трябва да се позволява правителството да пада, за да „не се върнем назад“.

На въпрос не се ли притесняват от отстъпление на позициите и от последните социологически проучвания, които показват сериозен спад в електоралната подкрепа и това че ГЕРБ отново са на първо място, Атанасов заяви, че с 16 народни представители ще се опитат да направят „това, което могат“ и не са се отказали от целите си. Макар и да допусна възможност да не изпълнят всичките си обещания.

Сигурно няма да успеем да постигнем всичките си обещания, но в тази тежка обстановка да свалим правителството…?“, зададе реторично въпрос Атанасов и увери, че ДБ може и да не е част от правителството, но да продължи да се бори за избора на България.

Въпреки всичко казано до тук Атанасов не смята, че в тази конфигурация в парламента, е възможно да се състави друго мнозинство.

Продукти на българската военна индустрия отдавна са на територията на Украйна, заяви още Атанасов, макар и да отказа да посочи подробности и детайли. „Правилно е казал Кирил Петков, че помагаме достатъчно и ще продължаваме да помагаме достатъчно„, заяви Атанасов и обясни, че изявленията на външният министър Дмитро Кулеба са ясни и знакови. „Този човек иска Украйна да бъде подкрепен дори и символно.“ и „Военната помощ на България е там, но ние трябва да се вземем позиция. Ние ще бъдем твърди в това отношение.“

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Киргизстан твърди, че неговите граждани в Русия са активна мишена на вербовчици

Киргизстанците работещи в Русия активно биват примамвани от вербовчици...

Въпрос за деменцията на Байдън ядоса говорител на Белия дом

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер рязко прекъсна интервю във...

НС гласува отказа на Габриел да бъде премиер

Народното събрание ще гласува решението на Мария Габриел да...

Спипаха турски тираджия на три вида наркотици на АМ „Тракия“

Задържаха шофьор, употребил три вида дрога, по време на...

Слави Трифонов към българите: Вие сте на ход!

Лидерът на ИТН с коментар, след като Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за министър-председател

Украински тираджия загина при инцидент на АМ „Марица“

Мъжът бил блъснат от бус, докато пресичал магистралата

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img