Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Атанас Пеканов завещава академичен експертен съвет

Снимка; архив БГНЕС

Служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов обяви създаването на независим Експертен съвет на пресконференция в Гранитна зала на Министерския съвет.

С работата си Експертният съвет за икономически анализи в България ще допринесе да се взимат по-добри решения, които се основават на задълбочена икономическа експертиза – на първо място политически независима, необвързана с определено влияние, основаваща се на мнението на експерти с международен опит и с реноме.

Стъпвайки на най-добрите практики и традиции от други страни, Съветът ще има за цел да предоставя на българското общество и българските институции задълбочена експертиза по водещи икономически теми и по този начин да помага при вземането на решения за страната. Пеканов даде като пример Германия и Франция.

В Съвета ще се включат водещи световни икономисти, които работят в различни сфери на икономическата дисциплина и са сред българските учени, които публикуват във водещи академични журнали, стана ясно на пресконференцията.

Съветът ще има консултативен характер и ще включва както български, така и чуждестранни и световноизвестни икономисти, уточни Пеканов.

Според него това е важна институция, защото такъв съвет ще ни помага за по-добри решения в бъдещето, които да информират гражданите за темите, които преосмисляме. Пред нас има много изпитания и е нужно да се повиши дебатът и информираността на българските институции по важните теми, настоя Пеканов.

Той вярва, че може да се даде ясен символ и знак защо академичната наука помага за взимането на решенията днес. Колкото и да се съсредоточаваме върху краткосрочните проблеми, те стъпват на задълбочени академични постулати, които са в постоянна промяна и подобряване. С тази цел Пеканов вярва, че един такъв съвет ще подобри институционалната среда в България и да бъдем с по-ясно изразени позиции.

Той е сигурен, че чрез използването на добрата експертиза на български учените, институциите у нас ще бъдат много по-добре подготвени. Трябва да бъдем адекватни на времето и да търсим правилните икономически решения, които отговарят на 21 век, категоричен бе Атанас Пеканов.

Доц. Пламен Ненов, професор по макроикономика, ще е председател на Експертния съвет за икономически анализи в България. Идеята е съветът да функционира като платформа за приобщаване на български и чуждестранни икономисти да работят за България. Съветът да служи като канал за трансфер на икономически и статистически знания към талантливи и мотивирани студенти ще са основните цели на института. Съставът на съвета ще се обновява на всеки 3 години, обясни Ненов.

Оперативна независимост, безпристрастност, доброволност, безвъзмездност и липса на материален интерес ще са основополагащите принципи на съвета.

В прессъобщението, с което се анонсираше представянето на Експертния съвет, бяха изредени имената на Пламен Ненов, професор по макроикономика, Norwegian Business School; Петьо Бонев, асистент професор по иконометрия, University St. Gallen; Ралица Ганева, професор по макроикономика, Софийски университет; Станли Гьошев, лектор по финанси, University of Exeter; Джефри Нилсен, професор по макроикономика, Американски университет в България.

В идните седмици форматът на съвета ще се институционализира и ще се търси възможно най-добрата рамка за междуинституционално взаимодействие.

Всички аналитични становища и продукти на съвета ще бъдат качвани онлайн и ще бъдат предоставяни на всички институции у нас. Държавата трябва да се учи от науката и от научните предложения. На заседанията на съвета няма да се правят оценки на законопроекти, обясни още Пеканов.

Вътрешните правила на съвета ще са, че няма да коментират текущи решения на правителството и законопроекти в парламента. Съветът ще се фокусира повече върху процесите в българската икономика, които могат да бъдат реализирани с икономически методи, използвай най-богатите български данни.

Първото становище на съвета ще бъде в първото тримесечие на 2023 г. и на всяко тримесечие ще има поне по едно становище.

По-късно от президентството съобщиха, че е проведена среща с Експертния съвет, анонсиран от министър Пеканов, на която държавният глава е настоял, че е необходима дългосрочна и всеобхватна стратегия за развитие на българската икономика, основана на задълбочен експертен анализ, която да надхвърля ограничения мандат на дадено правителство.

Държавният глава е отбелязал необходимостта от активна обществена дискусия за икономическото развитие на страната и недопускане на нейното неглижиране и провеждането й единствено в рамките на предизборни кампании. Президентът е откроил и приноса на независимата академична оценка на икономическите процеси в страната, основана на постиженията на съвременната наука, която все повече трябва да бъде използвана и при определянето на политиката за икономическото развитие на България.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Над 200 земетресения разлюляха Тайван през нощта

Източният окръг Хуалиен в Тайван беше разтърсен от повече...

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

Кирил Петков: Евроатлантическа кожа на Борисов прозира (ВИДЕО)

Вижда тайна координация Борисов-Пеевски-Радев

Полският президент се срещна частно с Тръмп в САЩ

Полският президент Анджей Дуда каза, че се е срещнал...

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава...

Спасиха две деца от пожар в апартамент в софийския квартал „Люлин“, възникнал докато дядо им бил за банички

Съсед обаче разказва, че децата - на 2 и на 8 г., често били оставяни сами, а възрастният мъж лъхал на алкохол

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img