Асен Василев сигурен, че ще състави кабинет, за ИТН вратата е затворена (ВИДЕО)

Views 28774
0 0
Снимка; архив БГНЕС

Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството, да се изготви програма от експертите и която да бъде приета на политическо ниво и която да залегне с ясни и конкретни срокове и ангажименти какво се случва до края на годината като реформи и дейности. Това обяви вицепремиерът и финансов министър в оставка, но и кандидат за бъдещ премиер Асен Василев след срещата на ПП с БСП за съставяне на нов кабинет.

Василев силно вярва, че заедно с коалиционните партньори на ПП – БСП и „Демократична България“ ще успеят да направят правителство, което ще продължи да работи за интересите на България.

Той уточни, че утре ще се проведе среща за съставяне на правителство с независимите депутати. Все още се уточнява в колко часа ще бъде тя.

Асен Василев добави, че за Слави Трифонов и Тошко Йорданов от ИТН е затворена вратата за преговорите за съставяне на правителство с ПП. Въпросът е дали депутатите ще вземат сами решенията или някои ще им каже нещо от „диванчето“, изтъкна Василев.

Вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова заяви, че на срещата с ПП отчела доброто, което е постигнато от правителството за 6 месеца. Дадохме си ясна сметка и за слабостите, които проявихме – без ясна програма и срокове кога да се изготви. В новата програма на евентуалното бъдещо правителство ще залегнат теми като здравеопазване, социална политика, образование и икономика.

Друга слабост, която отчете Нинова на коалицията и грешки в комуникацията. Затова ще бъде предложен нов начин на взимане на решения с изграждане на секретариат. Уверени сме, че общото, което ни събира, доброто, което свършихме може да продължи с ясна, конкретна и амбициозна програма както по средствата от Плана за възстановяване, подготовка за бюджет за 2023 г. и дългосрочни намерения за различните сектори и промяна на старият модел на управление, каза Нинова.

Третата тема, която обсъдили ПП и БСП била изгонването на руските дипломати от България. Нинова призова дипломатите на България и Русия да работят като истински дипломати, да не се стигне до закриване на посолството на Русия в България и да не се стигне до скъсване на дипломатическите отношения между двете държави.

Финансовият министър в оставка Асен Василев обаче добави, че най-вероятно няма да бъде отменена нотата за изговането на руските дипломати от България. Той не знае дали някога в историята се е случвало такава отмяна.

Нинова изтъкна, че темите министерства, ресори и кандидати за министри ще останат на втория етап от срещи.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Нина Александрова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Христо Иванов стъпва на трудна турбулентност, но и на постижения в разговорите за нов кабинет (ВИДЕО)

От „Демократична България“ стъпват на 6 месеца трудна турбулентност, но и същевременно наистина на много добри постижения – материал, от който трябва да си извадим уроци с ясна програма“. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на втората коалиционна среща с „Продължаваме промяната“ за съставяне на ново […]