Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Асен Василев поиска от НС нов модел за пенсиите и нов състав на КЕВР

Снимка: БГНЕС

Отпускат допълнително 750 млн. лв. към пенсиите заедно с добавката от 60 лв. от 1 януари 22 г. се прехвърлят по бюджета на ДО. По бюджета на Министерство на енергетиката се прехвърлят 450 млн. лв. за компенсация за високите цени на ел. енергия за крайни и небитови потребители.

Това обяви министърът на финансите Асен Василев в парламента. Той дойде по покана на депутатите от 47-ото народно събрание да отчете допълнителните разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г.

Тази година имаше допълнителни приходи преразпределени с актуализацията на бюджета – 2.5 млрд. лв., а НАП и Митници продължиха да работят, има още допълнителни приходи в размер на 1.2 млрд. лв„., поясни Василев.

По думите му, ако предложението на правителството не се приеме, допълнителните приходи ще отидат до намаляване на дефицита. Василев е категоричен, че добавката от 60 лв. ще гарантира да няма нито един пенсионер под линията на бедност.

В дискусията депутатът Хасан Адемов коментира, че иска решенията да не се вземат от джипката, а от НС в рамките на закона. Той каза, че ДПС ще подкрепи решението, защото е в интерес на българските пенсионери.

Бившият социален министър и депутат от ГЕРБ Деница Сачева съобщи, че ГЕРБ подкрепя средствата за добавка към пенсиите. Тя поиска 60 лв. да са за декември.

В отговор Асен Василев й каза, че са подсигурени средства за минаване линията на бедност, при минимална пенсия при 370 лв. това дава възможност да се мине под линията на бедност и е съобразено с решението на НС. Министърът съобщи, че на база на коалиционното споразумение ковид добавката е до юни, до тогава трябва да има ново законодателство, което да е заложило нов модел за пенсиите, също е предвидено в края на юни да има актуализация на бюджета, плюс редица политики, които съответните министерства да могат да изработят. Асен Василев поиска от НС да се поеме този ангажимент.

Енергетика

По темата енергетика се включи Теменужка Петков. Тя поиска механизмът за компенсиране на бизнеса да бъде 75%, а не 30%. Василев отговори, че 30% компенсация е единственият лесен начин да мине това през Брюксел сега.

Делян Добрев от ГЕРБ смята, че парите за компенсация на бизнеса са крайно недостатъчни. От предвидените 1.5 млрд. лв. като се изключат 350 млн. лв. за ЕРП и ЕССО и 200 млн. лв. компенсация за потребителите за газ, на бизнеса, който ползва ел.енергия остават 930 млн. лв., които ще се изконсумират от бизнеса през първите месеци и се получава 150 лв. компенсация при 700 лв., което няма да спаси бизнесът в България.

От ГЕРБ искаха компенсацията да е двойно по-голяма, като за целта е внесен проект в НС, но се изчакват комисиите, каза той.

Наистина ще има фалити и те вече се случват, ако не се дадат адекватни компенсации за цената на енергията, посочи Добрев.

Цончо Ганев от „Възраждане“ поиска да се направи анализ, да се подкрепи бизнесът, тъй като ще се напълнят бюрата по труда.

Румен Гечев от БСП подхвана темата за спекулантите на електричество. Защото растат цените – защото е нараснал износът, категоричен е той. Депутатът поиска да се възложи на правителството да се разгледа в кратък срок правилника за действие на борсата за електричество и посочи, че е искал данни от КЕВР и борсата – едните нямали прогнози, другите – разчети. Държавните органи не са си свършили работата, категоричен е той.

Асен Василев направи още един призив към парламента – в максимално кратки срокове да бъде избран състав на КЕВР, за да може правителството да има партньор, с който може да работи.

В рамките на дискусията вицепремиерът обяви още, че подкрепя мораториума върху цените на тока до смяната на членовете на КЕВР, които са с изтекъл мандат. Крайното решение – след дебата при гласуването – депутатите единодушно одобриха средствата да бъдат прехвърлени – 1.2 млрд. лв. за пенсионери и компенсации за ток. „За“ гласуваха 201 народни представители.

Министърът на финансите Асен Василев коментира: „Радвам се, че има пълно единодушие, мисля, че излишъкът от средствата трябва да се разходват парите през НС, а двата приоритета са резонни„.

Той смята още, че за бюджета и за мерките за бизнеса трябва широко обсъждане с бизнеса, работодатели, синдикати и в Народното събрание, за да няма среднощни дебати.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шолц и Кобахидзе се сблъскаха относно закона за чуждестранно влияние

Германският канцлер Олаф Шолц призова в петък гостуващия си...

Израел започна да сваля иранските дронове (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израелските военни са започнали да прихващат ирански безпилотни летателни...

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

Проф. Антоанета Христова: Битката не е между ПП-ДБ – ГЕРБ-СДС, а между сглобката и отвратените

Контрабандният канал в "Митниците“ захлупи политическия скандал около ротацията....

Лех Валенса отново е приет в болница

Бившият полски президент Лех Валенса е хоспитализиран за втори...

Стрелба в Чикаго уби 7-годишно момиче и рани 7 души

Седемгодишно момиче почина след като бе простреляно в главата,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img