Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Асен Василев очаква поскъпване на храните наесен

1,5 милиарда лева от приходите няма да бъдат изпълнени. Това са сметките на Йордан Цонев от ДПС, които той направи по време на второто четене на актуализацията на бюджета в ресорната комисия. На министъра на финансите му отива да е консервативен, подчерта той.

Депутатите влязоха в спор за стимулиране на вноса. Дяволът е в детайлите, смята Румен Гечев от БСП. Няма нито едно предложение за стимулиране на вноса, отговори Цонев. Изсипването на средства за пенсионерите ще увеличи потреблението, по думите му. Повечето приходи трябва да отидат при хората и бизнеса, настоя обаче Цонев. Според партията трябва да се заложат повече приходи.

Финансовият министър Асен Василев не изключи ръст на цените на храните през есента. Това е и основният фактор за ръст на инфлацията. Какво ще се случи обаче зависи от политиките на ЕК дали ще ограничи износа на зърно.

Властта разработва сценарии за отговор на повишените цени на хранителните стоки. Василев каза, че в актуализацията рисковете са отчетени. Министърът предупреди, че може и да има по-голям дефицит. Той подчерта, че ако парламентът може да поеме този риск, депутатите могат да гласуват предложението на ДПС.

Георги Ганев от ДБ призова към консерватизъм. За консерватизъм в актуализацията настоя и Владислав Панев от ДБ. Инфлацията не е само привнесена отвън, каза отново Йордан Цонев. Инфлацията се дължала и на вътрешни действия и бездействия, според него. Но не ме дърпайте за езика, обърна се той към управляващите.

Нека езиците си стоят на мястото и никой да не ги дърпа, настоя председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

По-късно лют спор на висок тон се разгоря в бюджетна комисия между финансовия министър Асен Василев и Любомир Каримански. Часове вече депутатите спорят за актуализацията на бюджета. Тема на спора станаха приходите в актуализираната макрорамка. Двамата се скараха кое е цинизъм и кое не в сферата на държавните приходи.

Да върне добрия тон се опита Йордан Цонев от ДПС, който се обърна към финансовия министър: „Вие сте по-креативен, когато сте спокоен.“ Има начин човек да си потиска агресията, подчерта депутатът от ДПС.

Министрите да не хитруват капиталовите разходи, посъветва социалистът Румен Гечев, на което министър Асен Василев посочи, че МФ няма как да спре изпълнението на капиталовата програма.

Синдикатите поискаха повече средства за служителите в борбата с градушките. 18 000 лева на летателен час получавала фирма, която стреля ракетите против градушките, стана ясно от думите на министъра на финансите.

ГЕРБ предложиха повече средства за Селскостопанска академия и НИМХ. Депутатите се обединиха и заложиха 5,5 милиона лева за целта, като те ще дойдат от приходите.

Какво толкова спешно има в държавата след сряда, като приемем бюджета, на спокойствие да се направят срещите и да се вземат решения. Това коментира в кулоарите на парламента Румен Гечев в отговор на въпрос защо червените не отидоха на консултациите при държавния глава. Това е проблем вече на отношение на президентската институция с представителите в парламента, смята той.

Гечев заяви, че той има над 10 обаждания до Корнелия Нинова и до Георги Свиленски, защото се взимат решения по всеки параграф. Не знам, ако са при президента три часа, дали ще могат да се свържат, заяви червеният депутат. В комисията непрекъснато се взимали решения.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Туризмът иска от НС да реши за наемането на хора от трети страни сега

Редица сдружения и асоциации по туризма са подали молба...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Изгониха от България предполагаем ливански терорист

Той е напуснал страната с полет от София за Истанбул

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

Русия се похвали, че е превзела село Богдановка в Донецк

На този етап украинските военни не коментират

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img