Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Асен Василев не импровизира за бъдещето на „Марица-Изток“

Снимка: архив БГНЕС

Темата е достатъчно важна, за да импровизираме. Toва заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарния контрол в Народното събрание. Той отговор на въпрос на опозицията относно ангажименти, които българското правителство ще поеме с Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на бъдещето на комплекса „Марица-Изток“.

Проектът за разширение на ПАВЕЦ Чаира ще се случи и няма как да е със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Причината проектът да не е започнал е, че това, което заварило правителството в сектор „Околна среда“ е наказателни процедури и несвършена работа по мерки „НАТУРА“, които блокират започването на проекта. МОСВ заедно с БАН работят по това да се свърши работата и в рамките на настоящата година проектът да бъде отблокиран, обясни Василев.

Възможностите за допълнителните ПАВЕЦ мощности също се разглеждат.

Относно ангажиментите на правителството на комплекса „Марица Изток“, Василев поясни, че това, което правителството поема като ангажимент е 40% намаление на въглеродния отпечатък на комплекса и затваряне на централите, които не отговарят на екологичните изисквания към момента. Ангажимент за затваряне на допълнителни мощности не е предложено в текущия план.

Василев уточни, че след проведени разговори с международни компании станало ясно, че има голям интерес за изграждането на завод за батерии у нас. Батериите идват на цени, които са значителни по-ниски от това, което са били преди две или три години. Идеята не е да се купят едни батерии, а в България да дойдат заводи за батерии и да се замени местен ресурс с местен ресурс, а не да се замени местен ресурс с внос, подчерта финансовият министър.

Асен Василев обясни, че идеята е първо да се изгради сериозен капацитет за батерии, а отделно по Плана за справедлив преход е предвиден ресурс за преквалификация на работна сила, която да бъде назначена в завода за батерии. Когато се минава към зелена енергия, трябва да бъдем сигурни, че може да се използва като базова мощност, а не като стане минус 15 да останем без базови мощности, добави Василев.

Във връзка с новото ръководство на Агенцията по обществени поръчки, Асен Василев заяви, че АОП е много важен контролен орган, който до последните 15 години не си вършила работа. За 14 000 обществени поръчки звеното за контрол, което трябвало да провери документите и дали няма дискриминационно условие, се състояло от 21 човека. Как 21 човека проверяват 14 000 обществени поръчки?, запита финансовият министър.

Досегашният работодател на АОП направил голяма експанзия и направил доста добри мажове при тази експанзия. АОП трябва да извършва предварителен контрол, да направи типови договори и трябва да направи последващ контрол на големите поръчки, настоя Асен Василев.

Василев изтъкна, че не знае дали правителството ще е А отбор или Б отбор, но няма да простят инхаус процедурите.

По отношение към института на финансовия омбудсман, Василев коментира, че това е колективен орган и дали тази схема работи добре, трябва да се направи едно запитване към Комисия за защита на потребителите (КЗП) В би отговорила по-добре. Финансовият омбудсмана е в ресора на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и тя може да отговори по-добре за защита на потребителите, уточни Василев.

Институцията на финансов омбудсман се изпълнява от КЗП и секторните подкомисии. Ако тази работа не е ефективна, правителството е готово да седне и да разговаря с партиите за това КЗП и подкомисиите да станат по-ефективни. Не сме единствената държава, която използва колективни органи, обясни Василев в дуплика към лидера на Възраждане Костадин Костадинов.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Продължават боевете около болница Ал-Шифа, гинат пациенти

Боевете продължават и днес около главната болница в Газа,...

17 години затвор за мъжа, пребил до смърт пастир през 2020 г. във Варненско

Окончателно 17 години затвор за Дончо Драганов, който през...

Нетаняху отмени израелската делегация в САЩ заради гласуването в ООН за Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че няма...

Лондон: Русия е пред дилема за армията си

Публикувани са обяви за набиране на военнослужещи за новия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img