Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Асен Василев е притеснен, че фондовете по Плана за възстановяване ще спрат, ако няма реформи

Повечето хора имат очаквания и са фокусирани основно върху проектите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), а не върху реформите, които предстоят. А ако реформите, свързани с прозрачността и законността, не се случат, тогава фондовете по ПВУ ще спрат или средствата просто няма да дойдат.“ Това заяви финансовият министър в оставка Асен Василев по време на среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с чуждестранните посланици, съобщават от МФ.

ПВУ гарантира нашата ангажираност към тези реформи, категоричен бе той.

Инициативата на БФБЛ има за цел да предостави платформа за диалог между институциите, частния сектор и дипломатическия корпус, който е с фокус върху подобряване на условията за инвестиции, работа и живот в България.

Сред основните теми, които засегна министър Василев, бяха прозрачността, финансите и перспективите за развитие както на страната, така и на ЕС. Той подчерта, че е добре да се полагат усилия за подобряване на прозрачността.

Когато говорим за бизнес и европейско финансиране поставихме приоритет върху това да подобрим средата за компаниите от гледна точка на данъчното облагане и прозрачността при усвояването на европейските фондове„, добави министъра.

. „Ако погледнем към образователната, пенсионната и здравната системи имаме значително увеличение на финансовата подкрепа през последните месеци. Считам, че това е изключително важно за страната и бизнеса, защото България е с най-ярко изразеното неравенство между бедни и богати в ЕС„, подчерта министър Василев.

Според него са необходими и действия за подобряване на инфраструктурната свързаност както във вътрешността на страната, така и със съседните страни, което е от ключово значение за преодоляване на спънките пред предоставянето на адекватни социални, здравни и образователни услуги.

Другото голямо постижение през последните месеци е свободата да се прави бизнес без държавата да пречи ненужно, без „пипала“ и нерегламентирани облаги. Резултатът е ускоряване на икономическата активност – продукция, инвестиции и износ, независимо от предизвикателствата на средата. Това е много окуражаващо„, заяви още финансовият министър.

Според вицепремиера в следващите пет години ни очакват сериозни изпитания, които ще се дължат на войната в Украйна. Изходът от тях Василев вижда в общия европейски отговор и усилията да се преодолеят последиците от войната, свързани с доставките на суровини и храни. Той смята, че това ще стане чрез надмогване на слабите места на Общността, единният отговор и координираните действия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Молдовският парламент прие декларация за члeнство в ЕС

Парламентът на Молдова одобри в четвъртък призив за присъединяване...

Продължават боевете около болница Ал-Шифа, гинат пациенти

Боевете продължават и днес около главната болница в Газа,...

За Васил Терзиев е изключително нужно да се вдигнат заплатите в СОС

Кметът на София Васил Терзиев определи като изключително нужно...

Путин отново се отрече, че се готви за война с НАТО

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време...

Русия се разтревожи от база на НАТО в Румъния

Дейностите на НАТО в Източна Европа и Черноморския регион...

Соломон Паси: Преговорите за коалиция бяха обречени

Надявах се да се стигне до ротация в управлението,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img