Асен Василев: 760 млн. лева повече от предвидените приходи ще влязат в държавната хазна (ВИДЕО)

Views 32750
0 0

На бюджетна комисията приходите бяха увеличени със 760 милиона в графата Данък добавена стойност. 760 милиона повече са предвидените от Народно събрание приходи спрямо това, което беше изчислено от Министерство на финансите.

Това каза в кулоарите на парламента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Приетата от депутатите нулева ставка на ДДС за брашното пък щяло да струва на хазната между осем и десет милиона за половина година, посочи още финансист номер едно.

Това трябва да бъде съгласуване сега с експертите, за да може да бъде отразено в член първи утре при гласуването и да се види какъв разход може да бъде намален, за да може съответно този по-малък приход компенсиран.“

Не бих казал, че има взривяване на бюджета. Тези допълнителни приходи, срещу които са заложени доста разходи, са доста над това, което министерството предвижда. При много неблагоприятно икономическо развитие, при много висока инфлация последните три месеца на годината, е възможно част от тези приходи да бъдат реализирани, мисля, че всички ще бъдат реализирани„, добави той.

При минорен икономически сценарий Министерството на финансите има и друг „коз“ – опция е налагане на ограничения на различните министерства в техните харчове, като се намалят разходните лимити, посочи още вицепремиерът.

Това е правено в предишни години, така че ако има опасност да се наруши бюджетното салдо, има и такава опция.“

Василев сподели още – няма очаквания в последния момент в бюджета да бъдат вкарани непредвидени разходи, различни от тези, приети от бюджетната комисия.

Макар и питан нееднократно, финансовият вицепремиер отказа да говори по актуалните политически теми и напрежението между „Продължаваме промяната“ и БСП след изгонването на 70-те руски дипломати, като коментира единствено темата с държавната финансова рамка.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Кирил Петков за решението на БСП: Утрото е по-мъдро от вечерта (ВИДЕО)

Той не отговори на повече журналистически въпроси по темата