Асен Личев не намерил дори кранче за газена лампа на „Турски поток“

Прочитания 1893
0 0
Снимка: БГНЕС

МОСВ е получило сигнал от Сдружението на общините, че в общини в страната са струпани една камара РДФ отпадъци за изгаряне, които не се изгарят, тъй като се изгарят само вносни отпадъци. Това заяви на брифинг служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на брифинг в министерството.

За целта е проведена среща между НСОРБ и стопанските камари и са постигнати договорености – общините да опитат да повишат калоричността на складираните РДФ след забележки на бизнеса, че не могат да се изгарят. Бизнесът с изгарянето се е превърнал в търговия, защото вносителите на чужди им плаща вносителят за изгаряне по 300 евро на тон, а нашите общини могат да плащат по 46 лева на тон, обясни той.

Но е постигнато разбирателство да повишат калоричността, за да може стопанските да изгорят първо българските отпадъци. Ако не стане, ще се забрани вносът на чужди отпадъци, категоричен е Асен Личев.

Вчера Асен Личев се е срещнал с областния управител на Видин, където са разгледани много обекти, като е договорено магистрала Монтана-Видин да е с размери 6 платна с разделителна ивица и се строи усилено. „На участък Димово е имало посещение, където се кръстосва трасето с „Турски поток“ край Видин. След като е разгледано с цел да се открие отклонението за Северозападна България, става ясно: „Честна дума, не намерихме дори и кранче, което да захрани и газена лампа„, обясни Личев.

Личев съобщи, че днес е наложена принудителна административна мярка на „Софинвест“ заради депото в Кремиковци, Враждебна, което трябва да се рекултивира, оказало се, че се запълва с отпадъци, недопустими за целта. В тази връзка е наложена принудителна административна мярка и е забранено да се влагат такива отпадъци.

Министърът на околната среда и водите насочи вниманието на медиите, без да дава подробности, но с призив да се провери кой министър кога е управлявал към финансирането на различните области във ВиК сектора. С 4.6 млрд.лв. са финансирани области във ВиК сектора, 600 млн. лв. за Бургас, за Монтана – 63 млн. лв. Съотношението е 1 към 10. Парите са за канализация и пречиствателни станции за намаляване на загубите от ОПОС и ПУДОС, ефектът виждате какъв е, особено по отношение на загубите, поясни Личев.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Андриян Петков

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Първо в News24sofia.eu: 15-годишно момиче почина в „Орландовци”!

Според неофициална информация С. К. е употребила голямо количество свръхдоза