Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Артшколите надигнаха глава срещу COVID мерките

„Съюзът на организациите за любителско изкуство“ (СОЛИ) изпрати отворено писмо, в което изразява своето отношение във връзка със затягането на COVID мерките у нас. Според тях, новите ограничителни мерки обричат техния бранш на фалит. По думите им самите рестрикции не отговарят на логиката и целта на материално-правните текстове в заповедта. Те отбелязват, че досега е нямало нито един констатиран COVID случай в техните обекти. Те настояват да бъдат включени, като част от засягащите в сектора. Артшколите искат незабавна среща с министрите Кацаров и Минеков.

Те предлагат да продължат своята дейност при следните условия:

  • Да продължим дейността си в организациите и школите по изкуства на 30% капацитет от помещенията при спазване на противоепидемичните мерки.
  • След изтичане на две седмици да се представят отчети за здравословното състояние на колективите в организациите в изкуствата.
  • В случай, че след изтичане на две седмици не бъдат установени огнища в нашите колективи, работата ни да продължи своя нормален ход в пълен обем.
  • Всякакви други рестрикции, наложени със заповед биха били извън целта и материалната законосъобразност на налаганите мерки, при липса на обективни мотиви, съответстващи на реалността, обосновани само и единствено с недоказани хипотези и по осмотрение на органите, налагащи и контролиращи тези рестрикции.
  • Налагането на ограничения в упражняването на правата ни, в т.ч. и правото на труд може да бъде само временно. В този смисъл сме на ясно с чл. 57, ал.3 от Конституцията на РБългария и че ограничението към настоящия момент не е свързано с извънредно положение, а с епидемична обстановка, която също от 2020 година до настоящия момент от временна се превърна в периодична и последното влиза в спор с характера и продължителността на изискването за временно ограничение.
  • Аналогията, приложена към други сектори (спорт, фитнеси, басейни, градски и междуградски транспорт и други обществени места) отново влиза в противоречие с логиката за налагане на тези мерки само и единствено към нашия сектор, а привилегирова изброените неоснователно. Използването на този личен принцип е проява на дискриминация, съгласно Закона за закрила от дискриминация.

Отговорни сме към ситуацията в страната, както и към профилактиката на здравето, очакваме градивен диалог с Вас, като в противен случай сме в готовност да защитим правата си с всички възможни законови средства, заключват в позицията си те.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Кирил Петков посъветва ГЕРБ да се отърсят от Пеевски

"Господин Пеевски и Господин Борисов не притежават тази държава....

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

Иран осъди на смърт известен рапър

Иран осъди на смърт известен ирански рапър за подкрепа...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Не достигат парите за разрастващия се оръжеен сектор на Украйна

Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, се...

Нови разкрития в News24sofia.eu за намушканата жена в софийския квартал „Надежда“ 4 (СНИМКИ/ВИДЕО)

СДВР издирва 28 - годишен мъж, който е криминално проявен, научи още News24sofi.eu

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на...

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Сирийският президент Башар Асад изрази увереност в способността на...

Западни дипломати са предали чрез Турция послание за деескалация към Иран

Западните държави се опитаха да изпратят послания на Иран...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img