Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Архитекти и геодезисти искат вето върху Закона за устройство на територията

Снимка: БГНЕС

От Камарата на архитектите в България поискаха президентът Румен Радев да наложи вето върху поправките в Закона за устройство на територията. Същият ден от Камарата на инженерите геодезисти също са изпратили мотивите си за налагане на вето и преразглеждане на спорните текстове.

Пред БНР арх. Борислав Борисов, заместник-председател на Камарата на архитектите обясни, че част от колегията смята, че е ограничаване на гражданските права собствениците и предприемачите да разполагат с имотите си по предназначение.

Един от дискусионните въпроси е за разрешението за строеж да не се издава за обекти, за които уличната регулация не е ревизирана. Ревизирането на тази регулация е задължение на общината, не на собствениците на поземлени имоти, които могат да имат някаква инвестиционна инициатива, каза Борисов.

Според архитекти, това ще спре бизнеса и ще усложни инвестиционния процес, ще го оскъпи и дори ще доведе до увеличаване на административната тежест.

Предложените промени са се появили в Народното събрание между първо и второ четене, „изненадващо“, без да бъдат оповестени с проектозакона с възможност за обществено обсъждане, уточни арх. Борисов в предаването.

Спорни са текстовете в Закона, които засягат понятията за височина на сграда, отстояние и прочее. Тук страховете са свързани с екологични проблеми – намаляване на озеленяване и на чистотата на въздуха.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

Проф. Маринов очаква нови участници в парламента след изборите

Вероятно "Левицата" и/или партията на Васил Божков

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img