Археологическият сезон е провален, алармира Николай Овчаров

Views 3261
0 0
Снимка; архив БГНЕС

Археологическият сезон в България е провален, алармира археологът и историк проф. Николай Овчаров, цитиран от БНР.

Според него бездействието на правителството на Кирил Петков е довело до блокиране на разкопките, а археолози могат да работят само благодарение на парите от общините. Според Овчаров причината е в бездействието на министъра на културата в кабинета „Петков“ Атанас Атанасов и подадената през февруари оставка на зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов, който бил пряко ангажиран с археологическите паметници, без след това да е назначен човек на негово място, като разкопките, планирани за това лято, са останали без подписани разрешения.

В момента, почти в средата на август има колеги, вкл. и аз един от обектите, където още не са подписани разрешенията. Сега ще чакаме да ги подпише сегашният служебен министър Минеков„, подчерта проф. Овчаров.

По думите му преди две години правителствата на страната ни са определили пет обекта, които са важни за развитието на културно-историческия туризъм, като целта е била да могат да се правят разкопки, като това да донесе и приходи за съответните общини от туристическия поток.

Области, които имат нужда от развитие – Северозападна България, Североизточна, Търговишкия край по-специално, Родопите„, уточни археологът.

Той каза още, че средствата за тези обекти са осигурени и са заложени в държавния в бюджет. Николай отбеляза, че бившият министър на финансите Асен Василев е посочил, че, за да се ползват средствата, било необходимо те да бъдат одобрени от страна на Министерството на културата.

В момента не се работят нито магистрали, нито газопроводи, нито археология„, изтъкна проф. Овчаров.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Стрелба в старата черногорска столица Цетине, има жертви (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Стрелецът също е мъртъв