Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Антон Кутев напусна НС на БСП

Снимка: архив БГНЕС

След като вчера стана ясно, че се свиква неприсъствено заседание на Националния съвет (НС) на БСП за приемане на решение за санкциониране на лидера на Градския съвет на партията Калоян Паргов, днес друг критик на оглавяваното от Корнелия Нинова ръководство на социалистическата партия съобщи, че напуска Националния съвет на БСП.

Бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев написа във „Фейсбук“: „Уважаеми другари, колеги и приятели, днес напуснах Националния съвет на БСП. След близо две десетилетия, в които бях избиран в този изключително важен за мен обществен орган, днес, поради задълбочаващите се политически различия с тясно тополитическо ръководство на партията, се налага да го напусна. Поводът за това тежко за мен решение е, че не искам да участвам нито в разразилите се персонални „чистки“ в партията, нито в профанизирането на лявата идеология, на които ставаме свидетели през последните години.“

Кутев допълва, че има идеологически, политически и кадрови различия с настоящото ръководство на партията.

„.. не на последно място, смятам, че модерните политически технологии са ключови за успеха на всяка политическа формация, а ръководството на БСП с всяка следваща своя стъпка се отдалечава от модерността. Партията за мен е единство на идейни съмишленици, а безскрупулното отстраняване и омаскаряване на партийните опоненти е практика от отдавна преминали времена, за които историята вече нееднозначно се е произнесла. Сегашното тясно ръководство на партията все повече се отдалечава, както от съвременните европейски лявоцентристки формати, така и от социалистическата идеология, замествайки ги с ниско профилен популизъм, реваншизъм и несъстоятелна носталгия„, пише още той.

Антон Кутев заявява, че остава редови член на БСП „с упоритата и наивна надежда, че оттласкването от дъното е възможно“, макар да е убеден, че това не може да се случи в този ръководен състав на партията.

Снимка: „Фейсбук“ профил на Антон Кутев

Вчера от „Позитано“ 20 съобщиха, че членове на градската организация на партията са събрали подписка с призив Националният съвет на БСП да предприеме действия за налагане на наказание на председателя на Градския съвет на БСП-София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов. От градската организация на партията окачествиха тази информация като подвеждаща и невярна, като бяха категорични, че Градският съвет на БСП-София не е разглеждал и не е приемал подобна позиция. По-късно все пак стана ясно, че се свиква неприсъствено заседание на Националния съвет социалистическата партия, на което да бъде разгледано предложение на Паргов да бъде наложена мярката „временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година. Един от мотивите е, че той не е свиквал заседания на Градския съвет на БСП-София повече от два месеца. Паргов е обвинен във фалшифициране на подписи и укриване на важна информация на проведеното на 27 и 28 януари 2022 неприсъствено заседание на столичната организация на партията.

Припомняме, че още в края на миналата година Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев – един от отявлените критици на ръководството на партията в лицето на Корнелия Нинова. През януари 2021 г. пък от партията беше изхвърлен Георги Гергов, отново след конфронтации с Нинова. Сериозно сътресение в БСП имаше и през септември 2020 г., когато шестима депутати напуснаха парламентарната група на „БСП за България“ – Красимир Янков, Валери Жаблянов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Николай Иванов и Георги Андреев. Тогава петима от тях напуснаха и партията, като само Жаблянов остана член на БСП.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обиски в български курорт заради разследване за измами с евросредства

Представители на Европейската прокуратура в София извършват обиски в...

Латвийският външен министър подаде оставка

Латвийският външен министър Кришянис Каринш каза, че ще напусне...

МВР шефът бил поканен от Кирил Петков да влезе в кабинета

"Не знам какво против мен имат, може би не се...

„Морално безобразие“: ООН се възмути от блокирането на 7000 камиона с помощи за Газа

Дългата колона от блокирани камиони с хуманитарна помощ от...

Само в неделя Русия е атакувала 18 пъти Днепропетровска област

Ударите са били насочени в Никополския район

Фалшив сайт набира французи за войната в Украйна

Френските власти разкриха фалшив уебсайт за набиране на френски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img