Антон Дончев: Имаме достойство, ще решим проблемите

Прочитания 12389
0 0

Навръх 90-ия си рожден ден писателят Антон Дончев получи почетния плакет на вицепрезидента, съобщиха от президентската администрация.

Напускането на младите хора от страната ни е сред проблемите на България, подчерта в словото си академик Дончев. „Вицепрезидентът работи активно по този въпрос“, каза писателят.

Нищо не трябва да ни кара да навеждаме глава. Трябва да вярваме, че ще решим проблемите, защото имаме достойнство. То не се продава, не се купува, но кара човека да стои прав„, заяви акад. Антон Дончев, който показа пред присъстващите оригиналния ръкопис на романа „Време разделно“.

Мотивът на вицепрезидента Илияна Йотова да отличи акад. Дончев е приноса му към развитието на българската култура и духовност и по повод 90-годишния му юбилей. Илияна Йотова цитира думите на акад. Антон Дончев: „Днешната действителност натиска тила на човека, навежда го и той започва да употребява ръцете си за опора, да се подпира на кокалчетата на ръцете си“. Тя призова „кокалчетата ни издържат да не се сринем, а да се изправим горди като българи“.

За Йотова Дончев е разказвач, който конструира невероятна машина на времето и ни преведе през него. Той е писателят, който спечели високите оценки на българската и международната критика, при това във времена, когато „мислихме за невъзможно български автор да бъде познат отвъд Желязната завеса“.

„Антон Дончев е писател, в чиито творби намираме отговорите и на днешното време, независимо че сюжетите са от дълговечната българска история. В неговите думи е събрано самочувствието ни на българи, на една велика нация и на велика култура. Той е мъдрецът, който ни учи да черпим от това самочувствие, да го предаваме на поколенията след нас, да развиваме българската култура, която е най-силният белег на нашата идентичност. Той е интелектуалецът и общественикът, който и днес буди нашето съзнание“, каза Йотова.

Честването на 90-годишнината от рождението на писателя се провежда под патронажа на вицепрезидента Йотова. В 18.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата вицепрезидентът ще присъства на празничния концерт-спектакъл по случай юбилея на писателя.

Първият самостоятелен роман на Дончев е „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“. Той е публикуван през 1961 г.

Най-известната му книга – „Време разделно„, която разглежда насилствената ислямизация и турцизацияв Родопите през XVІІ в., е написана през 1964 г. за 41 дни. 

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

С 6 лева по-висок праг на бедност през 2021 г. предлага държавата

Предлага се за 2021 г. прагът на бедността да бъде 369 лв., или с 6 лева повече, отколкото е в момента. Това стана ясно по време на днешното обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество за промяна на начина на определяне на линията на бедността и размера ѝ за следващата година. Предложението е социалният […]