Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Антон Дончев: Имаме достойство, ще решим проблемите

Навръх 90-ия си рожден ден писателят Антон Дончев получи почетния плакет на вицепрезидента, съобщиха от президентската администрация.

Напускането на младите хора от страната ни е сред проблемите на България, подчерта в словото си академик Дончев. „Вицепрезидентът работи активно по този въпрос“, каза писателят.

Нищо не трябва да ни кара да навеждаме глава. Трябва да вярваме, че ще решим проблемите, защото имаме достойнство. То не се продава, не се купува, но кара човека да стои прав„, заяви акад. Антон Дончев, който показа пред присъстващите оригиналния ръкопис на романа „Време разделно“.

Мотивът на вицепрезидента Илияна Йотова да отличи акад. Дончев е приноса му към развитието на българската култура и духовност и по повод 90-годишния му юбилей. Илияна Йотова цитира думите на акад. Антон Дончев: „Днешната действителност натиска тила на човека, навежда го и той започва да употребява ръцете си за опора, да се подпира на кокалчетата на ръцете си“. Тя призова „кокалчетата ни издържат да не се сринем, а да се изправим горди като българи“.

За Йотова Дончев е разказвач, който конструира невероятна машина на времето и ни преведе през него. Той е писателят, който спечели високите оценки на българската и международната критика, при това във времена, когато „мислихме за невъзможно български автор да бъде познат отвъд Желязната завеса“.

„Антон Дончев е писател, в чиито творби намираме отговорите и на днешното време, независимо че сюжетите са от дълговечната българска история. В неговите думи е събрано самочувствието ни на българи, на една велика нация и на велика култура. Той е мъдрецът, който ни учи да черпим от това самочувствие, да го предаваме на поколенията след нас, да развиваме българската култура, която е най-силният белег на нашата идентичност. Той е интелектуалецът и общественикът, който и днес буди нашето съзнание“, каза Йотова.

Честването на 90-годишнината от рождението на писателя се провежда под патронажа на вицепрезидента Йотова. В 18.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата вицепрезидентът ще присъства на празничния концерт-спектакъл по случай юбилея на писателя.

Първият самостоятелен роман на Дончев е „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“. Той е публикуван през 1961 г.

Най-известната му книга – „Време разделно„, която разглежда насилствената ислямизация и турцизацияв Родопите през XVІІ в., е написана през 1964 г. за 41 дни. 

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кремъл мълчи за евентуална размяна на американския журналист Гершкович

Песков предупреждава, че публичните коментари пречат

Горя Централната поща в Пловдив

Пожар избухна в Централната поща в Пловдив. Огънят е тръгнал...

Русия плаши ЕС с реакция при изземване на активи за Украйна

Русия няма да остави без реакция планираното от европейците...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img