Ангел Найденов: Няма причина да не дадем помощ на Украйна

Views 3970
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Въоръжаването на Украйна от страна на Запада е особено важно и въпроса пред България стои остро. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов пред БНТ.

Когато се разсъждава за оказването на военно-техническа помощ на Украйна, трябва да се попита какви са обстоятелствата и аргументите против. Защо повече от 30 държави са оказали военна помощ и не са имали притеснения, че стават част от войната? Защо единствено и само България има притеснение, че ще стане част от войната, недоумява Найденов.

Той не би подкрепил предоставянето на тежки въоръжени системи, платформи и изтребители на Украйна, но не вижда причина да се прави изключение от останалите средства, които могат да послужат за отбрана и защита на украинското население.

Ангел Надейнов подкрепя проекта за закупуването на още 8 изтребители Ф-16, като според него може да се постигне един разумен срок в тяхното изплащане.

Според него руският посланик у нас Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата.

Найденов обясни, че остават много неизяснени въпроси – в Украйна малко вероятно е да се постигне съгласие и примирие, при положение, че продължават бойните действия. Основните въпроси, които остават нерешени са: статутът на Донбас, а и няма готов списък с държави гаранти, които да са готови да гарантират сигурността на украинската държава.

Пълни гаранции никога не може да има и нещата все още се решават в предвидимото бъдеще на бойното поле. Настъпва втората фаза на войната и това как ще протекат военните действия ще предопредели усилията за мир, каза Найденов.

По думите му Русия не постигна значимите си стратегически цели. Първата цел пред руския президент Владимир Путин е Донбас, втората е овладяване на Запорожието. Следващата цел е пълното овладяване на Азовското и Черноморското крайбрежие на Украйна, каза бившият министър на отбраната.

Той посочи, че се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия. Обект на санкциите са в областта на отбраната, енергетиката, транспорта, финансите и стоките с двойна употреба.

Дипломатът Стефан Тафров, който също присъства в студиото на БНТ, заяви, че Путин е постигнал неуспех за това да постигне разцепление в НАТО и ЕС. Единството се засилва и военните престъпления, които се разкриват в Буча и други украински градове, засилват решимостта на Алианса, посочи Тафров. Той също настоя за обявяване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата. Тафров се надява да застанем на страната на Украйна и да дадем своето по отношение на военната помощ за Украйна – муниции и неща, които страната ни произвежда. Той е на мнение, че ще се намери парламентарно мнозинство за оказване на военна помощ на Украйна.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Антония Иванова

Антония Иванова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Личните лекари не са съгласни преглед да струва кутия и 1/2 цигари

Ако някои иска да въвежда цена за преглед, личните лекари не биха се съгласили тя да струва колкото кутия и половина цигари. Това заяви Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари пред БНТ. Същевременно той обясни, че ако реформата в областта на личните лекари се случи, то всички […]