Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Андрей Живков: С плавен преход „Марица Изток“ ще премине на газ

Снимка: БГНЕС

Министрите от служебния кабинет „Янев“ в ускорени темпове разработиха промени в Плана за възстановяване и устойчивост. Целта е да се осигури дългосрочна перспектива за развитие на въглищните региони, които ще бъдат най-засегнати от икономическата трансформация вследствие на Зелената сделка.

Думите са на енергийния министър Андрей Живков при откриването на конференцията „Зелената сделка на ЕС: възможности и рискове“. Събитието е организирано от Американската търговска камара в България.

Според Живков, правителството цели включване в Плана на проекти за плавно преминаване на газ на мощностите от региона на комплекса „Марица изток“.

До 1.5 гигавата мощности могат да се възползват от тази перспектива, съпътствана и от въвеждане на мощности за зелена енергия, подчерта министър Живков.

Финансовият ресурс от различни източници за проектите за трансформация към газово базирани мощности може да достигне общ размер от 700 млн. евро по различни европейски механизми. Така ще има ефективен преход, отговарящ на предизвикателствата на европейската Зелена сделка и дългосрочна устойчива перспектива за развитие на регионите, каза служебният енергиен министър.

Той припомни, че по Фонда за справедлив преход България може да разчита на 1.178 млрд. евро, от които 505 млн. евро – по линия на многогодишната финансова рамка 2021 – 2027 г. и 673 млн. евро от инструмента „Следващо поколение ЕС“.

Разработваните в момента планове за справедлив преход ще осигурят възможност страната ни да се възползва пълноценно от финансовите инструменти на ЕС в полза на енергийната трансформация, каза министър Живков пред участниците във форума.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава...

Ислямистки бунтовници убиха поне 10 души в Конго

Най-малко 10 души са убити при нападение в източната...

Проф. Румяна Коларова: Би трябвало да помагат на служебния кабинет, отколкото да му пречат

Бойко Борисов настоя Димитър Главчев да смени Стефан Димитров. Димитър Главчев поиска оставките на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img