Андрей Живков: Природният газ да е преходно гориво в комплекса „Марица-изток“

Прочитания 339
0 0
Снимка: БГНЕС

В преходния период до 2030 г. природният газ да се използва в комплекса „Марица-изток“. Така ще се гарантира запазването на базови мощности, което е ключово за сигурността на електроенергийната система, както и конкурентоспособността на икономиката.

Това заяви енергийният министър Андрей Живков по време на срещата си с ръководен екип на „Сименс Енерджи„. Екипът на Министерството на енергетиката разговаря и с ръководни представители на Total E&P Bulgaria, съобщиха от ведомството.

Според участниците в разговора енергийният преход в България не е еднократно решение, а дълъг процес, в който своето място имат както възобновяемите енергийни източници, така и природният газ.

В близките години природният газ ще е единственото гориво, което ще може да подкрепи конкурентоспособността на икономиката.

Представителите на Total информираха, че компанията претърпява трансформация и си поставя цел до 2050 г. да има нулеви въглеродни емисии от инсталациите си. Тя работи активно за повишаване на енергийната ефективност, за намаляване на горенето, за улавянето и съхранението на въглероден диоксид, което ще доведе до промяна в енергийния микс в посока по-малко добив на нефт, повече употреба на газ и насърчаване на енергията от ВЕИ.

Total E&P Bulgaria вече инвестира в нова енергия и в България, а също поддържа и интереса си към проучвания за природен газ в Черно море в „Блок Хан Аспарух„, стана ясно на срещата, в която участваха и зам.-министрите Александър Николов и Мирослав Дамянов.

Новите тенденции потвърждават позицията на българското правителство, че природният газ има съществено място като преходно гориво при трансформацията на сектора до 2030 г., категоричен бе министър Живков.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

70% от българите очакват скок в цените след приемането на еврото

52% от българите подкрепят въвеждането на еврото в страната. Това показва проучване на Евробарометър, проведено седемте държави членки, които все още не са се присъединили към еврозоната – България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Резултатите от него показват широка подкрепа за еврото в страните членки, които все още не […]