Андрей Райчев: ДПС не отстъпиха и трябва да се четат знаците им

Views 11334
0 0
Андрей Райчев, снимка: БНР

Катастрофален е резултатът от изборите не само за Корнелия Нинова, но и за БСП. Нинова беше задължена да подаде оставка, но няма намерение да загуби, тя ще се бие. Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНТ за поредицата от оставки в партиите след слабите изборни резултати на вторите предсрочни парламентарни избори тази година.

По думите му поразително е дали Нинова ще гласува на балотажа за Румен Радев и Илияна Йотова.

Според Райчев новата формация, спечелила изборите „Продължаваме промяната“ има две възможности – наистина да спрат течовете, а другото е да показват някакви хора, които уж ще спират корупцията. Дали ще спрат корупция или ще правят репресии – ще видим. Ако е второто – жална ни майка, изтъкна социологът.

ДПС не отстъпиха назад, докато всички останали отстъпиха назад, посочи Райчев.

Той добави, че ДПС дават сигнали, които внимателно трябва да следят новите ръководители на страната и новоизбрания президент и да внимават с тях.

Ние сме кръвно заинтересовани да не изниква никакъв етнически въпрос. ДПС трябва да получат жестове, че има уважение към тях и не трябва да бъдат обявявани за партия, срещу която са всички, изтъкна Райчев.

Политическият анализатор Антоанета Христова, която също присъства в студиото на БНТ, заяви, че не е специалист по БСП, но това, което се вижда, е, че Корнелия Нинова си произведе много проблеми в партията, а е можело да ги избегне. Според нея имало много +сериозен натиск отвън, според който Нинова не е удобният лидер на БСП. Корнелия Нинова не е удобен лидер и за новата популистка формация, която най-вероятно ще управлява, посочи проф. Христова.

В критичните моменти за взимане на решения, ще има много силен натиск да не продължат преговорите на БСП за съставяне на правителство. Нинова ще се опита да даде реванш в следващите месеци, но дали ще бъде успешен, проф. Христова не знае. „Нинова беше сложена в менгеме и нямаше полезен ход„, обясни тя.

Според нея животът на новия парламент най-вероятно ще бъде кратък. Има разминаване между говорене и действия. Вчера чуваме от РСМ, че имаме нов външен министър, който ще се справи и ще отговори на щенията на Северна Македония, посочи проф. Христова. Тя посочи, че всеки ден има проекция на намеренията.

За проф. Христова за ГЕРБ цялата ситуация е благоприятна, защото ще мога да си поправят кусурите. И според нея трябва да бъде намерен начин ДПС да бъдат интегрирани в политическия живот.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Нина Александрова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Атанас Зафиров от БСП: Нинова ще води преговорите, оставката не може да бъде оттеглена

Корнелия Нинова не е победена, след този акт с подаването на оставката – аз смятам, че не съм сгрешил, когато съм решил да бъда част от екипа й. Това заяви Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП, пред бТВ. Той определи обаче резултатите от изборите като лоши, а поемането на политическа отговорност […]