Андрей Михайлов очаква НС да успее да гласува поне за закона за Бюрото

Прочитания 9400
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Не можеш да се събудиш здрав след 12 години управление на ГЕРБ. ГЕРБ, както и комунистическият режим са най-дълго установилите се режими у нас, затова и промяната е турбулентна и трудна и трудно се стиковат партиите, за да работят. С такъв коментар завършва работата си председателят на правната комисия в парламента Андрей Михайлов.

В един фрагментиран парламент, в който се използват процедурни похвати, с които се блокира работата както в пленарна зала, така и в комисията от колегите от ГЕРБ и ДПС, не може да се очаква конструктивна работа и лесно стиковане.“

В студиото на БНТ той отхвърли обвиненията, че правната комисия не е работила – проведени са 12 заседания и работата е била изключително интензивна. А какво са свършили – освен да върнат Бюрото за защита на свидетели към Министерство на правосъдието, правната комисия е изслушала няколко пъти главния прокурор Иван Гешев. Това като постижение открои Андрей Михайлов. „Преди имаше критики, че той не се явява в парламента, ето направихме го – да, той повтаряше едно и също, но все пак го направи„, заяви депутатът и допълни, че комисията не е и приела доклада на Гешев за работата на Бюрото заради много забележки.

Михайлов открои и че по никакъв начин с решението за преместване на Бюрото не се преследва личен, персонален елемент. Въпросът е дълбоко принципен. Бюрото в този му вид представлява силова и въоръжена структура, то е с присъщо на изпълнителната власт поведение, посочи Михайлов и призова да се погледне облеклото и въоръжението на служителите на бюрото – „С какво това спомага за защитата на свидетели?“

Андрей Михайлов смята, че утре, сряда на редовно заседание, депутатите ще успеят да гласуват поне този закон.

Според юриста и депутат самото преместване, направено през 2014 г. на службата в подчинение на главния прокурор е в нарушение на принципа на разделение на властите и заради това има образувано дело в Конституционния съд.

Иначе Андрей Михайлов е изумен от поведението на свой колеги, включително и на главния прокурор: „Най-малкото е некрасиво да се чати по време на правната комисия и то когато се обсъждат пряко засягащи и важни въпроси. За мен е изумление и езикът на редица депутати.

Съдебната реформа е необходимост – тя не е само предизборна дъвка, а обективна реалност и без нея няма как обществото ни да продължи напред. Реформата се налага не за да се месим в съдебната система, а за да се гарантира един справедлив процес, заключи Андрей Михайлов и изрази убеденост, че все пак в следващия парламент това ще се случи.

На въпрос дали все пак главният прокурор ще бъде сменен, Михайлов посочи, че за това очевидно няма воля във ВСС и това ясно се вижда. „По Конституция главният прокурор е избран с определен мандат, а решението както за избора, така и за неговото отстраняване е в ръцете на ВСС.“

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Калин Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Николай Денков: Над 30% от учителите са ваксинирани

При учениците този процент е още по-нисък