Андрей Ковачев призова Скопие да стъпи на истината

Views 4538
0 0

Всичко зависи от Скопие. България не е кандидат и не говорим за блокиране, а за отлагане. Явно някой е съветвал македонците, че не трябва да правят нищо по Договора за добросъседство, липсва и икономически напредък. За ЕК също няма развитие.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Той обясни, че рамката за преговори се приема с консенсус, а ако не се приеме от всички страни членки, се отлага за следващото председателство.

Ние не искаме да ги избутаме, нашето председателство беше насочено към Западните Балкани и интегриране на страните в ЕС. Не е европейска ценност да ни казват да приемем лъжата. Не може европейци да бъдат обучавани, че българите са татарско племе, посочи Ковачев.

По думите му това не е спор за историята, а основата на ЕС.

Ние сме пълноправен член на Европейския съюз. На изявления вече не вярваме, загубихме вяра и в Договора за добросъседство, категоричен беше евродепутатът от ЕНП.

Той добави, че македонските граждани не може да получават образование, което да ги настройва срещу България.

По думите му на заседанието ще се чуят най-невероятни тези, за да бъде прикрита истината.

Опитват се да намерят аргументи колко била лоша позицията на България, а трябва в европейския дом да живеем без омраза, обясни Андрей Ковачев.

Толкова много са обтегнати отношенията, че не знам накъде повече. Управляващите са достатъчно красноречиви, ние предлагаме абсолютно европейска позиция. В 21-ви век не сме им позволявали да се самоопределят – това е пълна лъжа. Ако искат да се определят като македонски, да определят езика си като македонски, но те се опитват да замаскират това, че са етнически македонци, каза още евродепутатът.

Той посочи, че твърдението на Македонската академия на науките, че езикът им съществувал от няколкостотин години, е „научна фантастика“.

Протегнатата ръка на България остава, но нека стъпим на истината, подчерта Андрей Ковачев.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Адриан Петков

Адриан Петков се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Работодателите да издават ваучери за почивка у нас, предлага ВМРО

Предвижда се те да са на стойност до 50 лв. на месец