Андрей Райчев: Борисов нахлу в центристки води, в криза центърът надделява. Лявото вече не е БСП

ПП май отказват на ДБ, а това е стратегическа грешка – ДБ е наследник на истинското синьо, казва социологът

Views 14771
0 0

Бойко Борисов нахлу в познати, любими води. Центристът е обединител, седи в обединителна реторика, консенсусна реторика. Тя е печелившата. В повечето случаи политическата криза завършва с това, че центърът надделява.“ Този коментар направи в интервю за БНР социологът Андрей Райчев.

Той смята, че Борисов е подал няколко центристки сигнала, предизборно е получил отрицателни отговори, но заема ниша, в която вижда „кое ще се котира, на кое борсовата му цена ще е най-силна„, като така прави изпреварваща маневра и ще излезе от изолация.

Нишата се състои от две думи – евроатлантическо правителство. Западът ужасно се страхува – резултат от агитацията на цяла серия NGO-та в България, които за да си осигурят хляб и масло, но без хайвер, си осигуриха това с абсурдното дуднене, че България застрашава Европа с напускане на НАТО и ЕС. Каквато опасност просто няма. Но те през цялото време създават тази опасност и по тази причина Западът казва – да не вземем да пробием фронта и да направим услуга на Владимир Путин, да направите нещо по-голямо, коалиционно, евроатлантическо. И това е шансът на Борисов.“

Андрей Райчев акцентира върху резкия завой, направен от ПП от центъра към дясното пространство, като така те са освободили центристко пространство и „ГЕРБ нахлу в него“.

ПП реши да стане русофобска, за да стане дясна, изтъкна той, като посочи три опорни точки на дясното – комунисти, ченгета, руснаци.

По думите му ПП „плуват“ към това да са най-голямата сила в дясното пространство и „май отказват на ДБ“, но това е стратегическа грешка.

Райчев е на мнение, че ПП се къпят в радост, но „забравят качеството, което носи ДБ – на автентична десница, ДБ е наследник на истинското синьо„, докато рисковете пред младото са „да умре бързо – бамбукът расте бързо, но не е много здрав, те подценяват тази опасност„.

Според социолога отношението на ПП към президента не е отцеубийство, колкото типична неблагодарност.

Райчев изтъкна, че президентът действа поновому, няма лозунг „изчегъртване“ и идеята не е той да е обединител на всички, които са против някого. По думите му има две сили, които трябва да влязат в следващия парламент, които неизбежно трябва да говорят за реваншизъм – ПП и БСП, но с различни мотиви.

Андрей Райчев припомни тезата си, че Корнелия Нинова била заложила на идеята, че падналото вече правителство ще просъществува до 2023 г.

Втора неприятност за лидера на БСП според него е, че съдът е върнал двамата ѝ най-големи противници – Добрев и Паргов, а най-силният ѝ противник – Крум Зарков, е избрал Радев, допълни той.

И предстоят избори, на които ще има позорен резултат.“

Райчев постави и въпроса как левият избирател гледа на притискането на БСП „до най-дясната русофобска партия“ и коментира:

Лявото вече не се свежда до БСП по никакъв начин. В България има 700-800 000 леви хора Една от големите загадки на тези избори е къде отиват тези хора. ПП се разделя с тези гласове, но пък получава други. Кои ще са повече, изборите ще покажат. Така или иначе, ПП не е възможен адресат на тези хора, не е възможно да пуснат тази бюлетина. Остава опитът на Янев, но той не е много ясно ляв, остава негласуването и остава „Възраждане“. Но „Възраждане“, макар че лидерът им е много възпитан човек, много умело се държи, много спокойно говори, въобще не напомня Волен Сидеров по никакъв начин, предлага прекалено радикална оферта на българите – нов 10 ноември. Е, няма да отидат на това, да подкрепят още един преход.“

Червеният избирател пишеше доскоро Нинова и Радев със запетайка. Запетайката се изпари и стана стрелба„, обобщи социологът темата за БСП.

Относно позицията на България за руския газ Райчев отбеляза:

Да се правим на по-големи светци от Зеленски, е абсурдна поза. И Зеленски го надцакваме – ние пък няма да вземаме, а ти вземаш. Не съм чул някой газопровод да удари. Един газопровод не спукаха. Това е огромен майсторлък. И Украйна си взима газа, продава газа и се обръща към нас – махнете газа. Това е комедия.“

Това е религиозна война, в която ние не трябва да се намесваме„, категоричен е анализаторът.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Прекратиха плувния маратон "Галата-Варна"

Вятър 12 метра в секунда