Анализатори: През 2022 г. българската икономика може да се върне на предкризисните нива

Средната инфлация ще бъде около 2%, сочат прогнозите

Прочитания 1289
0 0

Възстановяването на българската икономика ще продължи да бъде плавно, като до края на 2022 г. тя може да се върне на предкризисните нива. Такава поне е прогнозата на анализаторите от Euler Hermes.

Според доклад на компанията БВП на България ще се увеличи с 3,5% през 2022 година и с 4% през 2023 година. Тези темпове обаче са по-бавни в сравнение с очакваното за глобалната икономика и Еврозоната.

Основният риск за българската икономика е нейната силна експортна ориентация, включително за услуги като туристическите. Това я прави силно уязвима при външни турбуленции, предупреждавате експертите. Затова при евентуални бъдещи рестрикции на пътуванията или тежки вълни с нови вариации на вируса в страната, възстановяването може да бъде забавено. По-нисък темп на развитие може да бъде предизвикан и от продължаващи проблеми с веригата на доставки, които да ограничат производството в определени сектори в страната.

След над 7% ръст на инфлацията на годишна база през 2021 година, от Euler Hermes очакват тя да достигне пика си в началото на 2022 година, след което да последва успокояване. Така средната инфлация за 2022 година се очаква да бъде около 2%. В същото време заплатите у нас ще продължат да растат по-бързо от увеличението на цените, като за 2022 година се очаква 9% ръст, а за 2023 година – 8%.

Анализаторите прогнозират още стабилизиране на публичния дълг на около 27% от БВП.

Що се отнася до влизането на България в Еврозоната, въпреки че на теория това е възможно да се случи през 2023 година, те предвиждат отлагане с още две до три години.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

ГЕРБ срещу новата власт: Петков надувал и пукал балони

Вече се забелязва „симптоматика“ в грешните решения и „медийни балони“ на настоящия премиер и бивш икономически министър Кирил Петков. Това каза на брифинг в кулоарите на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. И влезе в конкретика – вече бившият служебен икономически министър Даниела Везиева развенчала тезата за недобрите ремонти

Read More »