Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Америка избира 46-ия президент

Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.

Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и са в един тур.

Американците отбелязват на бюлетината името на предпочитания от тях кандидат за президент, но всъщност гласуват за 538 електори. За да спечели вота, един кандидат трябва да получи абсолютно мнозинство от гласовете на електорите, т. е. 270.

Всеки щат носи определен брой електорски гласове.

Само два щата правят изключение от правилото „победителят взима всичко“ – Мейн и Небраска.

Избирателната система отвъд Океана, обаче, често е трудна за разбиране на Стария континент, а понякога ражда и прецеденти, като това спечелилият народния вот да не спечели Белия дом.

Така се случи и на изборите през 2016-а, когато кандидатът на Демократите Хилари Клинтън спечели народния вот с 48.5% срещу 46.4% за Тръмп, но загуби този на Избирателната колегия, припомня БНТ.

Причината – макар и над 233 млн. американци да имат право да гласуват и средно около 50% от тях да го правят, последната дума има електоралната колегия.

Именно Колегията определя кой ще бъде новият президент. С 538 имащи право на глас в нея, победителят се нуждае от подкрепата на поне 270 от електорите. На предишните избори Тръмп спечели повече от необходимото – 306, а Клинтън – 232.

Всеки щат има съответния брой електори, които обикновено са привърженици на една от големите партии. За слабо населени щати като Аляска, Уайоминг и Монтана, техният брой е трима. Най-гъсто населеният – Калифорния, има 55.

Макар и в повечето случаи да се съобразяват с народния вот, се е случвало да подкрепят кандидат по своя преценка, а не този, за когото е гласувало мнозинството в техния щат. На изборите през 2016-а 7 от електорите пуснаха бюлетина за друг кандидат, а именно – петима за Тръмп и двама за Клинтън. В някои щати има закон съответният вот да бъде анулиран, но в други – електорът просто е определян като нелоялен, но с това изходът от изборите не се променя.

И докато някои щати са твърди привърженици на Демократическата партия, а други – на Републиканците, накрая всичко опира до това кого ще предпочетат колебаещите се щати. Тези, в които живеят понякога почти по равно привърженици и на двете партии.

Тази година колебаещи се щати са Тексас, Пенсилвания, Охайо, Айова, Флорида, Уисконсин, Джорджия, Северна Каролина, Аризона и Мичиган.

С особено внимание следим изхода от вота и в три щата – Охайо, Тексас и Флорида, които често наклоняват везните в полза на единия кандидат.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

От понеделник ЦИК започва регистрацията на партиите за изборите

Централната избирателна комисия обяви, че на 15 април 2024...

Запрянов обяви 20% недостиг в личния състав на армията

21,8% е некомплектоването на личния състав, а за някои...

Таксиметров шофьор блъсна майка с дете в София и избяга (ВИДЕО)

Майка и дете едва не бяха прегазени от шофьор,...

ЕС осъжда ударите на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Брюксел призовава да се избягва ескалация

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img