Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Алтернативно гориво за пети блок на АЕЦ Козлодуй под въпрос?

Снимка: БГНЕС

Ще търсим алтернативно гориво за АЕЦ Козлодуй до 2024 година. Това реши енергийната комисия в Народното събрание, одобрявайки предложението на ГЕРБ, с което се казва, че трябва да се създадат възможности за осигуряването на диверсификация на доставките на ядрено гориво за атомната ни централа.

Мотивите да внесем това предложения са санкциите срещу Руската федерация, каза Делян Добрев.

Свежо ядрено гориво за атомната ни централа има до 2025 г., затова ГЕРБ предлага да се подкрепи правителството да търси алтернатива на руското ядрено гориво. Делян Добрев посочи, че свежото гориво ще свърши, а не трябва да загубим най-печелившото си предприятие. Трябва да се гарантира, че гориво ще има и след 2024-2025 година, според Добрев. От ГЕРБ напомниха, че това е тема, която отдавна стои пред българската атомна енергетика, освен това сме поели ангажимент към ЕС за диверсификация на доставките на ядреното гориво.

Шефът на АЯР Цанко Бачийски посочи, че агенцията не е готова да приключи с диверсификацията. Имаме срок и този срок не сме си го измислили ние, изтъкна Делян Добрев. Той попита защо експертите не са проучили въпроса. Без пълен бюджет АЯР не може да обезпечи дейността си в сферата, стана ясно още от думите на Бачийски. 2024 година е изключително рискова, изтъкна той. Иначе има осигурено алтернативно гориво до 2028 година за шести блок, а пети блок има гориво до 2024 година. Може да ползваме за пети блок от горивото за шести блок. Пети блок няма да спре, обеща шефът на АЯР.

Стана ясно обаче, че може да се наложи да отложим диверсификацията на ядреното гориво.

Именно затова МС и АЕЦ Козлодуй трябва сега да започнат стъпките за доставката на неруско гориво.

Според Рамадан Аталай всички искат диверсификация. За пети блок единственият производител е „Уестингхаус“, както се оказва. Не приемаме бял флаг, каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев. До април 2024 година трябва да сме готови, иначе пети блок остава без гориво, каза отново Теменужка Петкова. Не можем да си позволим пети блок да не работи, смята тя и поиска да се вземат мерки и да не се отлага диверсификацията.

В момента се опитваме да решаваме един проблем на МС, смята обае Драгомир Стойнев от БСП. Той обясни, че няма да подкрепи предложението на ГЕРБ. Ние като какви се явяваме тук, попита червеният депутат, като изтъкна, че всички искали ядрена сигурност от Лондон до Истанбул, и до Фукушима.

Депутатите в комисията приеха и предложенията за Закон за вятърната енергия в офшорни води. Целта на предложенията на ДБ е да уредят обществените отношения, свързани с производството на електрическа енергия от вятърни електроцентрали в морските пространства на България. Законът също така регламентира и предварителните проучвания за установяване на осъществимостта на вятърни електроцентрали в морските пространства, тяхното изграждане, експлоатация и премахване. С него те искат да се въведат и принципи в държавното управление и развитието на оперирането на вятърни електроцентрали в морските пространства на България. Сред тях са предвидимост и доверие в приложимата правна рамка, ограничаване на административната тежест до оправдана необходимост, интегрирано управление на морските дейност, гарантирани от държавата достъп и сигурност до електроенергийната система и други. Предложения в сферата внесоха и от ГЕРБ, които целят също уреждане на обществените отношения в тази сфера, както и регламентиране на предварителните проучвания за осъществимостта на вятърните електроцентрали в морските пространства. Подобно на „Демократична България“, ГЕРБ искат Междуведомствен експертен съвет за развитието на офшорната вятърна енергия, като целта е той да осигурява координация в сферата на планирането, изграждането и експлоатирането на вятърни електроцентрали в морските пространства, както и сътрудничеството с други държавни органи и органи на местното самоуправление. И двете идеи бяха одобрени.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

АКФ иска комисията за Нотариуса да изслуша и ръководството на МВР

Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна...

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Северна Корея няма интерес към среща на върха с Япония

Северна Корея заяви във вторник, че провеждането на среща...

Мним полицай обра жена от Свищов

Той задигнал 400 лева от дома й

Вежди Рашидов към Борисов: Първи и повече компромиси – не (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=672nSYvSwe0 Не е драматично, че ще има нови предсрочни парламентарни...

Киев: Москва вече не използва Кримския мост, за да доставя оръжие

Русия не използва Кримския мост, за да доставя оръжие...

Израел предупреди четири европейски страни срещу признаването на Палестина

зраел предупреди четири европейски държави, че намерението им да...

Жандармеристи с тежко въоръжение пазят реда у нас след терористичната атака в Москва

Няколко структури на МВР предприемат засилени мерки за обезпечаване...

Само в неделя Русия е атакувала 18 пъти Днепропетровска област

Ударите са били насочени в Никополския район

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img