Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Алфа Рисърч“: Отново 7 партии в парламента, но без ИТН при избори днес

Отново 7 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Под чертата обаче остава „Има такъв народ“. Това сочи последното проучване на „Алфа рисърч“, проведено в периода 25 юни – 1 юли сред 1017 пълнолетни граждани.

На мястото на партията на Слави Трифонов (3.3%) в Народното събрание би влязла политическата формация на бившия министър на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев – „Български възход“.

ГЕРБ остава първа политическа сила с 21.5% и запазва електоралната си подкрепа от април. С много малка разлика след нея е „Продължаваме промяната“, която обаче увеличава процента си (20.2%). Преодоляването на регистрирания в предишни проучвания спад в подкрепата за ПП и частичното възвръщане на позиции се дължи на мобилизацията на симпатизантите на ПП като реакция най-вече срещу свалянето на Никола Минчев от председателския пост и впоследствие – на правителството.

„Възраждане“ спира възхода си, както поради изострянето на конфронтацията ГЕРБ – ПП, която ги оставя встрани от водещата политическа интрига, така и поради конкуренцията в ляво-русофилското пространство с БСП и новата партия на Стефан Янев, отчитат от агенцията.Партията на Костадин Костадинов остава с 8% подкрепа.

„Алфа Рисърч“ отбелязва, че умелото лавиране на Корнелия Нинова между участието в управлението и „червените линии“ успява за момента да стабилизира електоралните позиции на левицата (11.5%), но динамиката в този сектор е твърде силна. „Български възход“ стартира с малко над 5% подкрепа и едва следващите месеци ще покажат как ще се разпределят гласовете между него, БСП и „Възраждане“.

„Демократична България“ също запазва избирателите си в София и големите градски центрове, което й осигурява 7.1% потенциален вот.

Проучването показва силно поляризирано обществено мнение между опцията „ново правителство в сегашния парламент“ (49.5%) и предсрочни избори (46.7%). Около три четвърти от поддръжниците на правителството в оставка, както и хората без ясни политически предпочитания са „за“ сформирането на ново правителство, докато симпатизантите на опозиционните партии – „за“ предсрочни избори.

Наблюдава се поляризация и по оста „каква управленска коалиция би се справила по-добре с управлението на страната“. Преобладават предпочитанията към коалиция около ПП (31.9%). Същевременно обаче ГЕРБ постепенно успяват да излязат от изолация – едва 6% по-малко (25.2%) смятат, че партията на Борисов би се справила по-успешно в сегашната ситуация.

Малко над 20% пък биха предпочели съвсем различна алтернатива.

Избирателите, които приоритизират икономическите проблеми и материалния си статус по-често избират коалиция около ГЕРБ, а онези, които поставят акцент върху корупцията и нейното отражение върху икономическите процеси – обединение около ПП.

Изследването отчита разколебаване на подкрепата за президента. Острите сблъсъци на партиите от управляващото мнозинство и на правителството в оставка с президента Румен Радев водят до оттегляне на доверието към него сред част от подкрепилите го преди година негови симпатизанти. Въпреки че остава най-одобряваният политик в държавата, положителните му оценки спадат с 8 пункта (от 51% през април до 43% през юни), а отрицателните нарастват със 7.

Много по-поляризирани спрямо година по-рано са и оценките за това дали президентът съдейства, или не за решаване на политическата криза в страната. 43.9% смятат, че спомага за преодоляването й, а 36.5% са на обратното мнение.

Ръстът на негативните оценки точно по този въпрос поставя в по-слаби позиции евентуално служебно правителство на Радев, от което се очаква да бъде медиатор в кризата, а не да води до нейното изостряне. Най-силно е преобръщането на мненията сред симпатизантите на ДБ, които се доближават по отрицателни оценки до тези на ГЕРБ.

„Алфа Рисърч“ отчита слабо подобрение в рейтинга на правителството в резултат от сплотяването на неговите привърженици след гласувания вот на недоверие от опозицията. След драматичния спад през април, подкрепата за правителството през юни нараства с 3 пункта (от 19% на 22%), но негативните оценки (45.8%) продължават да бъдат двойно повече от позитивните. Особено висока е критичността в по-малките областни центрове и извън тях, сред работниците, малкия и среден бизнес.

Няма съществена динамика в доверието към политическите лидери. Двамата съпредседатели на ПП – Кирил Петков и Асен Василев, имат практически едни и същи рейтинги – около 23% доверие и 46% недоверие.

За сметка на това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов покачва с 1% положителното отношение към себе си (до 20.2%), но запазва висок дял негативни мнения (57%).

С 18.6% доверие и 48.4% недоверие Корнелия Нинова остава на позициите си от месец април.

По-съществена промяна има при други трима лидери. При Христо Иванов – в позитивна посока; ръст с 2% в позитивните мнения и спад от 7% в негативните. При Костадин Костадинов и Слави Трифонов е налице ясно изразен негативен тренд. Лидерът на „Възраждане“ губи 4 на сто доверие (до 13%), а на ИТН – 5% (до 8.5%).

Проучването показва, че 47-ото Народно събрание също не успява да се откъсне от печалните рекорди на предишните парламенти. Положително отношение към него имат 8.7% от анкетираните, а отрицателно – 60%.

Относно отпадането на българското вето над започването на преговори на Северна Македония с ЕС изследването показва, че след вота в парламента на т.нар. „френско предложение“ 42% от анкетираните одобряват вдигането на ветото срещу 53% неодобряващи. Тази рязка промяна в сравнение с настроенията преди няколко месеца ясно показва, че отговорното политическо лидерство е в състояние да доведе до успокоение в обществото и еволюция на обществените нагласи, отбелязват от социологическата агенция.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев предупреди президента да не спъва решенията му (ВИДЕО)

Служебният премиер Димитър Главчев е готов на диалог, но...

Общественият съвет към ЦИК предлага да има нови образци на протоколите за вота

Редица предложения за организацията на изборите за национален и...

Депутати месят великденски козунаци за бедните пенсионери

Депутатите се скараха за великденските добавки за пенсионерите. Предложението за...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Гуцанов: Главчев е войник на ГЕРБ

Кабинетът Главчев е политически. Това заяви пред БНТ Борислав...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img