Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Алфа Рисърч“: 6 партии влизат в НС, с фотофиниш ИТН излиза пред ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Паритет за първото място с фотофиниш в полза на „Има такъв народ“ пред ГЕРБ. Това показва проучване на „Алфа Рисърч“, проведено между 4 и 7 юли сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна.

От социологическата агенция отчитат ориентация на гласоподавателите към основните политически сили със заявка да формират правителство. Забелязва се и лек спад в избирателната активност спрямо редовните избори през април, което според „Алфа Рисърч“ се дължи на умората и разочарованието от политическата конфронтация.

Изследването показва, че между 47 и 50% от анкетираните заявяват твърда готовност да гласуват на вота в неделя. Това означава до урните да отидат между 3.1 млн. и 3.3 млн. души.

От агенцията посочват, че мобилизиращ фактор е желанието на всяка от двете основни групи избиратели – симпатизантите на ГЕРБ и тези на протестните партии – с вота си да определят посоката на развитие на страната и да излъчат правителство около техните политически сили.

Според агенцията притесненията от машинното гласуване могат да се превърнат в потенциална бариера пред част от избирателите. 15.4% от запитаните заявяват, че имат притеснения от машинното гласуване, а 11.8% – от възможни опашки пред изборните секции заради по-бавното гласуване. Отчита се, че най-сериозно отражение би имал новият начин на гласуване върху избирателите на БСП и ДПС. Всеки четвърти, подкрепящ социалистите, и всеки трети симпатизант на Движението изразява безпокойство от този вот. 12% пък имат съмнения за манипулация на изборните резултати. Значително са намалели притесненията от зараза с коронавирус – 7.8%.

Снимка 538124

От „Алфа Рисърч“ посочват, че са възможни по-големи амплитуди на избирателната активност заради разширените възможности на вота от чужбина.

Проучването констатира засилена конкуренция за първото място между ГЕРБ и ИТН. След спад и отстъпление в редиците на ГЕРБ, регистрирани в началото на кампанията, в нейния край агенцията отчита известна мобилизация. Няколко дни преди изборите подкрепата за ГЕРБ е 21.5%. ИТН пък се възползва от инерцията на своя пробив в изборите на 4 април и успява да привлече значителна част от протестния вот към по-малки партии, без шанс за парламентарно представителство, както и на част от по-широката периферия на ГЕРБ. Така тя достига подкрепа от 21.8%, което й дава фотофиниш преднина пред ГЕРБ.

Според агенцията обаче родължаваща мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ може да обърне тази тенденция. Обратното, включването на повече младежки, емоционален вот, както и на вот от чужбина, може да осигури преднина на ИТН.

БСП подобрява позициите си в хода на кампанията, достигайки 16.4% от твърдо решилите да гласуват. Мобилизацията на избирателите й ограничават изтичането на гласове към конкурентни леви формации. Според „Алфа Рисърч“ БСП има всички шансове да подобри резултата си от редовните избори. Риск пред подкрепата й е високият дял леви симпатизанти, които изпитват неудобство да не би да не се справят с машините и евентуално биха могли да се откажат от гласуване.

„Демократична България“ засега се нарежда на четвърто място с 12% от твърдо решилите да гласуват. Важен фактор за нейния резултат ще бъде вотът от чужбина. В аналогична ситуация е ДПС, което има прогнозна подкрепа от 11.1%.

Слаба мобилизация в края на кампанията отбелязва и „Изправи се! Мутри вън!“, достигайки 5.4% от вота. От агенцията отбелязват, че платформата на Мая Манолова се характеризира с висока степен на обмен на избиратели с ИТН, както и с отлагане на решението коя от двете партии да бъде подкрепена до последните дни на кампанията.

Снимка 538125

Към момента „Българските патриоти“ (3.8%) остават малко под 4-процентната бариера за влизане в парламента. Не съумява да премине чертата и „Възраждане“ (3.2%), за която партия обаче важен фактор също е вотът от чужбина.

10% от твърдо решилите да гласуват заявяват, че ще изберат партията, която да подкрепят, в оставащите дни до вота. Този дял може да определи победителя от изборите, а също да „вкара“ или да изкара“ някои партии от парламента.

От „Алфа Рисърч“ посочват, че най-вероятно в бъдещото Народно събрание ще са представени 6 политически формации. Отново няма партия, която да има мнозинство, или да е близо до мнозинство за съставяне на правителство. Макар и със сумарно по-добри позиции, т.нар. „партии на протеста“ също не събират 120 депутата. По тази причина коалиционната формула се очертава да бъде крайъгълният камък и на 46-ия парламент, както беше и на предишното Народно събрание.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Правосъдната реформа е стратегически приоритет, уверява министър Славов

Реформата в правосъдието е стратегически приоритет. Това заяви министърът...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

Столична община планира модернизация на осветлението в 14 района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на...

Нетаняху отмени израелската делегация в САЩ заради гласуването в ООН за Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че няма...

Тръмп разполага с броени часове да плати $454 млн. по дело за измама

Доналд Тръмп разполага с броени часове, за да плати...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img