Александър Николов: Офертата за танкерите не е „просто оферта“

Views 9320
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Бившият енергиен министър в кабинета „Петков“ Александър Николов отхвърли твърденията на служебния кабинет за хаос в енергетиката и недостиг на газ.

Припомняме, че на извънреден брифинг вчера вечерта служебното правителство обяви и първото си решение – създаване на кризисен щаб за решения в енергетиката, тъй като ситуацията към момента била на „хаос и разруха“.

Относно хаоса – представянето на офертата го има стенографирано в Министерския съвет. Второ – има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето – офертата не е оферта просто, тя е ангажираща„, обясни той. Посочи и името на компанията след директен въпрос – „Шиние“.

Договорът е за седем карга. „Офертата е ангажираща – право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите има описан механизъм„, разясни Николов и призова служебния министър да чете документите, които са оставени от предишното правителство.

Николов обясни и защо правителството „Петков“ не е подписало финално офертата – тъй като решението изисква гъвкавост и мислене за максимална диверсификация. Правителството Петков не е искало да обвърза следващата власт дори и защото в следващи периоди могат да се намерят по-добри оферти. Николов поясни, че търговете на ревитуса тепърва предстоят и служебното правителството трябва просто да реагира.

За първото карго има намерен слот. Може да се намери и за второто и третото до края на годината.

За първото карго е взето решение, защото е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно – след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в „Булгаргаз“ и БЕХ – решението още не е прието„, посочи той.

За второто и третото карго подчерта, че при разговор със служебния министър, му е казал кои са неговите „критични“ колеги от държавите.

Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление – „мижав интерес“ към момента за това нещо„, обясни Николов.

Защо е тази липса на интерес към офертата, която оставя правителството, Николов обясни с „много твърдения, че следващото правителство може да се справи и да принуди Газпром да изпълнява договора си„. Нещо, което според интонацията на Николов, е много малко вероятно.

Александър Николов призова наследникът му, премиерът и президентът да четат внимателно.

Той е категоричен, че реално природния газ е подсигурен, остават между 15 и 20 хиляди, които трябва да се осигурят, но това количество не е драматично. В момента „Чирен“ се пълно по-бързо в сравнение с минали години. Николов посочи обаче един критичен момент – издаването на цялата документация за пускането на газовата връзка с Гърция, по която ще получаваме пълното количество азерски газ. Ако акт 16 не бъде издаден навреме, то и танкерите няма да могат да бъдат разтоварени и да газът от тях да дойде до България, тъй като капацитетът ще бъде отново използван от азерския газ.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Костантин Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Енергийни експерти: Забравете договора с Газпром и подписвайте за танкерите

Енергийните експерти Красимир Манов и Васко Начев в студиото на Нова телевизия коментираха обявените вчера „хаос и разруха“ в сектор енергетика от служебния кабинет. Според Васко Начев създаването на кризисен щаб и тези определения е тактика, която сваля очакванията на хората за големи постижения в енергетиката. Според Манов хаос все […]