Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Александър Николов без коментар на политически решения подава оставка

Снимка: архив БГНЕС

Енергийният министър Александър Николов отрече тезата за източване на 4 млрд. лв. каквото твърдение отправи лидерът на ИТН Слави Трифонов, когато обяви, че изтегля министрите от коалиционния кабинет. Николов също така отрече вмешателство на вицепремиера Асен Василев в политиката на министерството, каквито тези се появиха след разтурването на кабинета.

4-те милиарда лева не са източени и по думите на Николов глаголът „източвам“ не е коректен и създава внушения. С тези пари са платени компенсации на бизнеса, а МЕ, НЕК и БЕХ са погасили заем, който е в заварено положение от преждеуправляващите.Какво се случва с този заем, не е функция на Министерство на енергетиката.“

Александър Николов заяви и че много хора, включително и политици и управляващи, се изказват по темите в енергетиката, като такива обвинения могат да са отправят и към министър Корнелия Нинова, която също е отправяла несъстоятелни искания за сектора и тези, включително и това за форсмажора.

Трудно се работи в среда, в която стъпват твърде много хора, създават се нереалистични очаквания„, анализира Александър Николов.

Каквото и да се е случвало – „всички критики трябва да бъдат отправяни към мен„, заяви Николов и увери, че „не е имало проблем с комуникацията, включително и с премиера„.

Твърденията на заместника си Данаилов, които самото МЕ опроверга вчера вечерта, Николов обясни с грешна интерпретация, включително и от медиите.

Припомняме, че Данаилов пред „Евронюз“ посочи, че МЕ е настоявало за продължаване на разговорите са доставка на природен газ с „Газпром“. Днес Александър Николов отхвърли да е имало водени две енергийни политики, по аналогия с твърденията на ИТН за „двете външни политики“ на кабинета. По думите на министъра неговият заместник Данаилов не е работил в частта природен газ, която не е неговия ресор. Представени са некоректни детайли по темата. Има ясна позиция на МЕ по темата – тя е диверсификация на енергийните доставки.

Също така Николов потвърди, че няма как в момента да се водят каквото и да е било разговори с „Газпром“, които са доказали, че са некоректен партньор и че на тях не може да се разчита.

Иначе Николов потвърди, че утре, понеделник, смята да подаде официално оставката си като министър на енергетиката. Това е политическо решение, което не смята за нужно да се коментира, тъй като „в парламентарна република решенията се взимат на политическо ниво„. Той заяви и че не се е явявал на избори, не е генерирал доверие и обществена подкрепа. Постът, който заема, е изцяло функция на партията „Има такъв народ“, тъй като дори не е партиен член, както заяви Николов.

Счита обаче че е въпрос на морал и лоялност да изпълни политическото решение на „Има такъв народ“ и лидера му Слави Трифонов. „Политическото решение е такова и то няма какво да се коментира. Има йерархия и структура.“ Спускането на решения обаче е част от митология, по думите на Александър Николов, който отрече и от страна на партията да са му налагани решения, които да взима в енергетиката. Отношенията си с Трифонов и „Има такъв народ“ Александър Николов резюмира: „Има ли сме кратки и ясни разговори – направи това, което смяташ, че трябва да се случи и е полезно за хората.“

Александър Николов не е получавал предложения да остане на поста си от премиера Кирил Петков, но е получил добра оценка за работата си като министър. Докато няма процедура в НС и гласуване, министерството продължава да функционира по същия начин.

На въпрос има ли „агонията в енергетиката“, по аналогия с думите на Слави Трифонов, Александър Николов заяви, че ако се говори за агония, тя би било по-скоро функция от проблеми, натрупани във времето.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Медицински надзор гледа дали частна болница в Бургас точи Касата

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) започва извънредна проверка в...

САЩ заявиха, че няма да поемат „бойна роля“ в Украйна

Съединените щати не възнамеряват да поемат „бойна роля“ в...

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

Делян Пеевски: Радев да подписва указите, че утре може и да няма президент (ВИДЕО)

Съгласно Конституцията Румен Радев е длъжен да подпише указите...

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

Иран може да преразгледа своята "ядрена доктрина" на фона...

Младеж е в ареста за домашно насилие над 17-годишното си гадже в Горна Оряховица

20-годишен младеж е арестуван в Горна Оряховица за причиняване...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img