Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Александър Маринов: Разминаването Радев – Петков е по стандарт как се управлява държава

Няма война между кабинета и държавния глава, но явно президентът и кабинетът са се разминали от гледна точка на основните критерий и стандарти за това как се управлява държава.

Това обясни в студиото на Нова телевизия проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента по повод развоя от последните седмици и дни за отношенията между Дондуков 1 и 2.

Маринов припомни, че Радев още при предишното управление е казал, че ще се отнася към всяко правителство с един и същ аршин, но засега не е свалил доверието си от правителството, както направи с това на Бойко Борисов и то още преди протестите.

Досега обаче не е имало парламентарна група, която да откаже да отиде на консултации при президента, колкото и обтегнати да са били отношенията. Още по-малко с такива нелепи обяснения“, каза още Александър Маринов и обясни, че за да има нормален разговор са нужни две страни. Другото е въпрос на възпитание и спазване на определена процедура.

Президентът има готовност за съставяне на служебно правителство, а Маринов се позова и на Светото писание с „по делата им ще ги познаете„. По думите му президентът е доказал, че е отговорен и не възприема властта като „сладкиш или голям гювеч„, както „очевидно някои хора в политиката„.

Всяко едно служебно правителство получава определени задачи от президента, но основната му задача е провеждането на свободни и демократични избори.

Не спомням Румен Радев да е поставял пред служебните правителства задача за демонтаж на даден модел. Те работеха най-вече за провеждане на свободни и демократични избори. Когато става дума за служебен кабинет, всички говорят за личности. Освен ясната задача за избори, те решават и за текущото управление на страната„, допълни Маринов, а това е особено важно в момента според общата и текуща обстановка в страната. „Това означава и че разговорите при президента имат значение за съставянето на служебните правителства„, обясни Александър Маринов.

На въпрос не се ли притеснява от отлива на симпатизанти на ПП, които са гласували за Румен Радев, Александър Маринов заяви пък, че според него голяма част от подкрепящите „Продължаваме Промяната“ са гласували за тях, защото са мислили, че ще бъдат пълноценни, коректни партньори на президента, но това не се случило.

Председателят на Стратегическия съвет при президента коментира изгонването на 70 руски дипломати. Според него решението явно е взето само от премиера Кирил Петков.

Останах с впечатление, че това е еднолично решение на министър-председателя. Съмнявам се, че той има такива правомощия. Не е ясно каква е била ролята на МВнР. Такива сериозни стъпки не се взимат за минути. Не знам дали президентът е бил информиран предварително„, посочи Маринов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повече от 20% от световния капацитет за рафиниране на петрол е изложен на риск

Повече от една пета от световния капацитет за рафиниране...

Родилка почина в болницата в Кърджали

Родилка на 33 години почина в болницата в Кърджали,...

Слави Трифонов към българите: Вие сте на ход!

Лидерът на ИТН с коментар, след като Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за министър-председател

Сарафов и Илиана Кирилова хвалят СРП за добрата работа

Изпълняващият функциите административен ръководител на Софийска районна прокуратура Светлана...

Сергей Станишев се надява да има правителство

Трудно е да се даде прогноза ще се формира...

Сраженията около болница Ал-Шифа продължават

Израелските сили и палестински бойци влязоха в близки сражения...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img