Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Актуализацията на бюджета на ДОО криела рискове

Актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване крие рискове. Това заяви пред БНР Щерьо Ножаров, икономист, преподавател и икономически съветник от Българската стопанска камара.

На първо място говорим за увеличаване на минималния размер на пенсията, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст„, каза той и поясни, че там е основният риск. Може да се каже, че той е капката, с която чашата прелива, защото в годините в пенсионния модел са правени много хаотични реформи и към момента той е много деликатен.

По думите му сегашната актуализация на бюджета, която се обсъжда в 46-ото народно събрание поставя под въпрос запазването на съществуването на настоящия модел на пенсионно-осигурителна система.

Дори в момента тя е досубсидирана от данъци в размер на около 50%. 50% в пенсионно-осигурителния модел идват от субсидии от данъци. Ние плащаме два пъти. Веднъж с осигуровки, веднъж с данъци„, обясни Ножаров.

Той изтъкна, че в публичния дебат не се взема предвид, че трябва да добавяме и осигуровките на държавните служители. Те се поемат от бюджета. При което този процент на досубсидиране с данъци в системата стига 60%, каза Ножаров и припомни и увеличението на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, предвиден да се вдигне на 370 лв. от 25-и декември.

Основният проблем при тези индексации и увеличения е, че почти около 60% от пенсионерите ще получат еднакви пенсии. Като значително ще се скъси разликата между минималната и средната пенсия. Минималната рязко ще се доближи до средната, обясни той.

Ако всеки българин се осигурява на реалната си заплата за около 5-7 години след това действие, дофинансирането на данъци в системата може да нарастне до реални и фиктивни 70%, ако тук взимаме предвид и бюджетните служители, чийто осигуровки се поемат от данъци, което напълно обезсмисля съществуващия пенсионно-осигурителен модел, който би следвало да е с осигурителен принос на лицата, смята Ножаров.

Той изчислява, че осигурителният принос ще бъде незначителен – около 30-35%. И започваме да говорим за съвсем друг тип пенсионно-осигурителна система, базирана върху финансиране от данъци. Това е огромният риск на приетото решение.

Според него основният проблем е скъсяването на разликата между минимална и средна пенсия с отскока, който е директно от 300 на 370 лв. и сегашното състояние на системата, която е дофинансирана от данъци.

Ако се вземат предвид осигуровките на бюджетните служители, хората плащат даже три пъти – веднъж осигуровки, веднъж през данъци да се досубсидира системата и още веднъж и за държавните служители, което поставя под въпрос съществуването на такъв тип осигурителен модел.

Той смята, че реформата ще подлежи на нов дебат.

Увеличението от 2022 г. на пенсиите няма да е с 12,5%, а реално с 18% заради прилагането на т. нар. швейцарско правило, при което имаме ежегодна актуализация, която е около 5,5-5,6%.

Кумулативното увеличение за 2022 г. като натиск върху бюджетните разходи ще е с 18%, което реално ще доведе до финансова тежест за бюджета не за 1,3 млрд., а за 19,9 млрд. Ако запазим добавките от 120 лева – става 2,5 млрд. за 2022 г., каза Ножаров и припомни, че сме в условията на дефицитен бюджет.

Дефицитният бюджет не може да продължи дълго, да бъде продължен в годините. Разходите, които се създават в момента са с трайни последствия. Още за 2022 г. БНБ предвижда 0,8% инфлация в прогнозата си от юни, каза той.

Настоящото решение създава отделен натиск върху бюджета, освен че поставя под въпрос съществуващата пенсионно-осигурителна система.

Ножаров е категоричен, че под формата на антикризисни мерки наблюдаваме опит за стратегическа реформа на системата. И предвид факта, че тя не е със стабилна основа, бърз и необмислен опит за реформа може да я срути, обясни икономистът Щерьо Ножаров.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пуснаха от ареста бездомника, обвиняем за оскверняването гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ/ВИДЕО)

Твърди, че не краде. Не е осъждан. Роден е в Добрич, Учил е до пети клас, работил е по гробищата

Само 9% от младите американци вярват, че САЩ „се движат в правилната посока“

Ново проучване в четвъртък установи, че само девет процента...

Андреа: Пием лекарства заради детски травми

Певицата Андреа зададе в социалните мрежи въпроса: „Какво се...

Русия: Осем жертви след украински обстрел по Запорожка област

Евгений Балицки, високопоставен руски служител в Запорожка област на...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Делян Добрев призова да не се притесняваме от цената на тока

Невидимата ръка на свободния пазар ще направи така, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img