Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ако проектът АЕЦ „Белене“ не се реализирал България рискувала енергийната си сигурност

Противопоставянето на проектите за АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България, заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева.

В битката между АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ не трябва да има или. Това са два отделни проекта. Всеки опит за тяхното смесване и противопоставяне елиминира и двата. Трябва да се използва предлогът И, ако искаме да развиваме ядрена енергетика.

Ако в момента решим, че ще преместим оборудването на АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, без въобще да коментираме експертно темата, ние трябва да си даваме сметка, че едно поколение е загубено. Фактът, че за момента не е реализиран показва достатъчно последователността на българската държава и българското правителство по отношение на развитието на сектора.

Любомира Ганчева е категорична, че ако АЕЦ „Белене“ не се реализира при равни други условия в момента, България рискува енергийната си независимост и подчерта, че енергетиката изобщо като отрасъл е в риск в обозримо бъдеще.

Не съм оптимист, че след 20 години в България ще има ядрена енергетика, много е вероятно и изобщо в България да няма енергетика. България рискува да има базови енергийни мощности, защото за момента при инсталирани около 11 GW мощност, близо 6 GW, повече от половината базови енергийни мощности за двата хилядника в АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ-овете. Какво ще се случва с ТЕЦ-овете, е един голям въпрос, който ние от ПП АБВ нееднократно сме адресирали към Министерство на енергетиката и българското правителство. Искали сме категорични отговори.

Ганчева коментира и вчерашната новина от визитата на американския посланик в АЕЦ „Козлодуй“. Фактът, че в АЕЦ „Козлодуй“ има ядрена централа не означава, че там могат да се преместят тези два реактора. Фактът, че в АЕЦ „Козлодуй“ има лицензиран 7-и реактор, не означава, че става въпрос за същите реактори.

По-късно от партията заявиха, че ще отправят питане към ДАНС на какво основание американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа е посетила АЕЦ „Козлодуй“

Какъв интерес проявява Херо Мустафа в „Козлодуй“? И нея ще я изгоним ли, или да сме си наясно, че там ние всичко сме си дали предварително, защото „Козлодуй“ е стратегически обект от националната сигурност. Това попита председателят на ПП АБВ Румен Петков. Там, за да влезе чужденец, независимо от какъв ранг е, трябва да му бъдат издадени съответните разрешителни. Кой позволи влизането на чужденци, до какво са имали достъп, кой им е предоставил информацията? В писмото ще попитаме кои точно сектори от „Козлодуй“ са посетили, какви са били разговорите и какъв обем информация е предоставен и предварително на направения анализ съотносимостта със стратегическия характер на обекта, защото ако не е направен, освен че трябва да изгоним г-жа Мустафа, трябва да вкараме в затвора и ръководството на „Козлодуй“, барабар с министъра на енергетиката, защото там има режим на допуск, бе категоричен Петков.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

Държавният секретар Антъни Блинкън в понеделник повтори позицията на...

Мним полицай обра жена от Свищов

Той задигнал 400 лева от дома й

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в концертна зала в Подмосковието (ВИДЕО)

Действащата в Близкия изток джихадистка групировка "Ислямска държава" пое...

Петър Колев: Борбата за Македония не носи дивидент или финансов келепир

Петър Колев, бивш ръководител на Гражданския демократичен съюз в...

Перник отново остана без парно и топла вода

Възникнала повреда на основен топлоизточник

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img