Агенцията по горите става с ранг на министерство?

Views 1381
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Имаме съдбовен момент с безпрецедентен шанс българската гора да бъде защитена, кражбите и схемите да бъдат спрени. Това заяви пред БНР инж. Александър Дунчев, депутат от „Продължаваме промяната“ и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите относно изваждането на ИАГ от Министерството на земеделието към Министерския съвет.

Според него по този начин ще се спре с корупционните схеми и политиканстването.

Всеки виждаше досега, че не лесовъдът определя правилата в гората, а политици, кметове, областни, силни фирми и това сега ще може да се промени, подчерта той.

Дунчев посочи, че стъпката се подкрепя от четирите политически партии в управлението, така че има политическо решение по темата за съдбата на горите у нас.

Той подчерта, че досега ИАГ е била зависима от земеделско лоби в министерството, а специалистите в тази област години наред са били държани на ниски заплати и най-добрите от тях са избягали.

Държавната агенция по горите ще решава политиката в горите, контролът в горите и това я прави с ранг на министерство, а заплатите на инспекторите ще се вдигнат с 20%, обяви Дунчев.

Държавните горски предприятия остават към Министерството на земеделието, за да се реши дали те ще имат предимно търговски характер или ще се управляват с оглед публичните функции на горите. Въпросните предприятия стопанисват 75% от всички държавни български гори.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Арестуваха двама за убийство на възрастен мъж във видинско село

Задържаха двама за убийство на възрастен мъж във видинското село Връв, съобщават от полицията. В 4,10 часа вчера на тел.112 постъпил сигнал за намерен труп на 72-годишен мъж в трапезарията на дома му. На място е извършен оглед в присъствието на съдебен лекар, при който било установено, че по тялото има следи от […]