Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Адвокатът на Узунов: Има ли теч по случая на ОЛАФ срещу президентския секретар

С делата срещу президентския секретар и бивш служебен министър през 2018 г. Пламен Узунов целта е да бъде дискредитирана президентската институция. Това обяви категорично в сутрешния блок на bTV адвокатът на Узунов – Емилия Недева.

Тя коментира обществената поръчка през 2018 г., когато МВР си е купило 290 залежали полицейски автомобила клас SUV вместо по-високопроходими нови джипове.

Тя е направена по време на служебния вътрешен министър Пламен Узунов, който в момента е съветник на президента Румен Радев. Договорът за доставката е подписан от тогавашния вътрешен министър Валентин Радев. Темата беше повдигната от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в началото на седмицата. Стана ясно, че ЕК иска да си възстанови близо 6 млн. евро, получени от България по европейския фонд „Вътрешна сигурност“ именно за закупуването на тези коли заради нередности по време на обществената поръчка, които нарушават условията на споразумението.

По думите на адвокат Недева официално уведомление към Пламен Узунов все още от прокуратурата няма.

Не съм уведомена за такива следствени действия, трябва да видим дали се разследва лице или деяние, за да се види дали има престъпление, каза още адвокатът.

Тя допълни, че няма достъп и до споразумението.

Разследващите трябва да присъединят и материали доста след сключване на договора, до момента и в който и последният евроцент е бил платен, категорична е Емилия Недева.

По същество тя обясни, че според съобщението на ОЛАФ разследването е за подготовка на процедурата за обществена поръчка и промяната на ЕК на критериите на тези високопроходими автомобили.

Тя зададе въпроса:

Основният въпрос е откъде ГЕРБ има подробности относно елементите на разследването, дали го подтиква в някаква посока или получава информация, има ли теч на информация към определена политическа сила или го насочва в определена посока.

Емилия Недева добави, че не може да има официален достъп до документи освен профила на купувача, но от съобщенията в медиите разбрала, че при комисия, създадена при Румяна Бъчварова, са създадени наименованията на тези обществени поръчки и са били обявени по нейно време.

Емилия Недева повдигна и въпроса защо не е огледан механизмът на поръчката, която следва сложен механизъм, разработен в МВР – за последващ и предварителен контрол.

Ако е истина, че има разминаване между договореното на ЕК и обществената поръчка, би било видимо за всеки един участник, добави адвокатът на Пламен Узунов.

Има ли политическа бухалка срещу моя клиент и президентската институция, пита още Недева.

Тя обърна внимание и на действията, които бяха приети, за да бъдат търсени документи и вещи в президентската институция.

Пламен Узунов щеше да ги предаде, затова считам, че въпросът има политически измерения, каза Емилия Недева.

Самият Валентин Радев обясни по делото.

В прокуратурата е написано, че става въпрос за промени в процедурата, а те са направени от служебното правителство, каза той.

„За политически чадър“ той не пожела да каже, но коментира:

Не може президентът да започва грубо изявлението си.

Бившият вътрешен министър обясни, че по време на подписване на обществената поръчка е имало миграционен натиск.

И за секунда не съм се замислял, че човек, който е назначен, може да злоупотреби при закупуване на техника. Тези автомобили са за областните дирекции на държавата – по границите, обясни Радев.

Не съм се съмнявал и не съм поглеждал поръчката с такива подробности, не съм допускал, че министър може да иска да намали националната сигурност – без значение, че те са от ГЕРБ, а ние сме служебно правителство, добави още Радев.

Той обясни, че поръчката е обявена на 20 май 2018 г. с избран изпълнител.

На ОЛАФ са им трябвали две години, за да намерят подмяна в обществената поръчка. Не може да се очаква, че обща поръчка ще има такива дефекти, защо администрацията е мълчала, ако са имали какво да кажат, имало ли е политически натиск, пита бившият министър.

Той е категоричен обаче, че никой не го е осведомил, че има слабости и пороци в обществената поръчка и не се е усъмнявал в екипа и в служебния министър Пламен Узунов.

На въпрос защо купените автомобили са 290, а не 350 автомобила, той отговори:

Посипвам си главата с пепел, че не съм се усъмнил.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата...

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

Столицата на Северна Македония осъмна с антибългарски графити и...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш...

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

Не достигат парите за разрастващия се оръжеен сектор на Украйна

Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, се...

ЕЦТП обвинява МРРБ за снижени критерии за пътната маркировка в полза на частни фирми

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изказва в свое...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img