Адемов: Хората с минимална пенсия от НОИ да запазят парите си в частните фондове

Прочитания 769
0 0

Тези, които плащат и очакват втора пенсия, имат нужда от повече информация, а преди законът да бъде приет и публикуван в Държавен вестник, няма как да има информационна кампания, която да улесни бъдещите пенсионери при вземането на тяхното решение. Това заяви пред БНР д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на комисията по труда и социалната политика в НС.

Той посочи, че има много важна разлика между пенсията от НОИ и тази по втория стълб.

По негови думи НОИ определя размера и ролята на бъдещия пенсионер е само да събере необходимите документи за пенсиониране. Докато във втори стълб активната страна е тази на осигуреното лице и то трябва да има обективна и навременна информация, за да може да вземе информирано решение.

Д-р Адемов поясни, че няма как осигурявалите се с минимални вноски да очакват от първия стълб пенсия, различна от минималния размер 300 лева.

Ако получаваш минимална пенсия от НОИ и имаш в индивидуалната си партида средства, които не ти дават възможност да получиш пожизнена пенсия за старост, желателно е да не ги прехвърляш в НОИ, защото 300-та лева са гарантирани, отбеляза той. По негови думи изгодата е да останат парите в частния фонд и ако са под 900 лева, както е казано в закона, тези пари да се получат еднократно. Тези, които са на минимален размер, имат интерес да си запазят парите в частните фондове, обобщи Адемов.

По негови думи същото се отнася и за максималния размер на пенсиите, който вече 1440 лева.

Дори да добавиш в НОИ личната си партида, няма как да получиш по-висока пенсия, защото има таван на размера, подчерта той.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Заработи първият у нас денонощен кабинет за ваксинации

Заработи първият денонощен кабинет за ваксинации в България. Той е разкрит в двора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. Изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Антон Петков обясни, че държавата е осигурила достатъчно количество ваксини и всеки, който желае, може да заповяда. От сутринта десетки желаещи да си поставят […]