АБВ настояха за избори в два дни

Прочитания 5331
0 0
Снимка: БГНЕС

От АБВ заявиха, че най-добрата дата за провеждането на парламентарните избори трябва да бъде в рамките на два дни – на 15-16 май.

По време на срещата си с президента Румен Радев за безопасното провеждане на изборите, Румен Петков е притеснен, че ГЕРБ и Борисов ще се опитат да направят изборите „традиционни“ с купуване на гласове.

Основната грижа по време на изборите трябва да бъде здравето на хората и участниците в изборния процес, настоя Петков. От АБВ, както от „Републиканци на България“ са на мнение, че трябва да се мисли за изборите от 18 април нататък. Задължително на изборите трябва да има камери до окончателното показване на протоколите и възможност на наблюдателите да проследяват изборния процес, натоя Петков.

Много по-сериозно и мащабно ще бъде ваксинирането, ако изборите се проведат на 15 и 16 май, посочи бившият вътрешен министър в Тройната коалиция. Лично Петков като слушал премиера Бойко Борисов да говори за ваксинацията, се сещал за кренвирши в хладилник.

Избори в средата на май, според Петков, ще създаде предпоставки за по-малко допуснат хаос в изборния ден. От АБВ са скептични за ускореното насрочване на избори, които могат да гарантират избори в една отровна медийна среда, купен вот, вот под административна принуда, корпоративен вот.

Румен Петков посочи, че за да могат хората да бъдат сигурни в гласуването си, трябва да започне информационна кампания, без да се чака указа на държавния глава. 15-16 май е възможност да възложим на български компании проиводството на машини, което ще гарантира тяхното одитиране и сертифициране върху тя, подчерта лидерът на АБВ.

От 10 дни всички сме загрижени за машинното гласуване, но никой не си спомня защо машинното гласуване е под въпрос, откроиха от АБВ.

За гласуването по пощата, Румен Петков смята, че все още не сме готови като администрация, като процес и в дейтвията и бездействията на външно министерство. Това е много тежък удар по демокрацията, предупреди още той.

Правителството бута до последния момент осигуряването на машините и после никой не иска да ги одитира, а със закон се налага да бъде направено, по мнението на Петков. Той счита, че от гледна точка на създаването на максимално облекчен инструментариум за преброяването на бюлетините, трябва да се предвиди ключово място и роля на ОИК.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Радев: Правителството целенасочено абдикира от машините

Президентът Румен Радев настоя да се мисли за дистанционно гласуване по пощата на парламентарните избори, заради ситуацията с пандемията. Коментарът си той направи по време на серията от срещи с извънпарламентарните партии за безопасното провеждане на изборите. Според него обаче държавата не дава признаци, че има готовност и политическа воля

Read More »