9% става ДДС-то за ски съоръженията

Това съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева

Views 1500
0 0

ДДС за лифт съоръженията става 9%, което пряко ще подпомогне зимния туризъм. Това съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която участва в конференция във Варна за новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията, цитирана от bTV.

Данъчното облекчение ще важи за лифтовете и влековете в ски курортите, като предложението е изпратено до Министерството на финансите. Предстои мярката да бъде гласувана от Народното събрание с промените в данъчните закони.

Според Ирена Георгиева по този начин изцяло ще се уеднакви ставката за целия туристически сектор.

ДДС от 9% ползват хотелите, туроператорите, ресторантите, заведенията и предстои още и за храната за вкъщи. От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи.

През лятото във Варна в местата за настаняване с поне 10 места са отседнали над 425 000 гости, от които 205 000 българи. Приходите от нощувките на нашите сънародници в региона са близо 30 милиона лева, което е с 3% повече в сравнение с миналото лято.

Сред чужденците най-много са били румънците, поляци, германци, украинци, чехи, израелци, британци, французи и унгарци. Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева.

В момента тече оценителният период и до средата на декември те ще получат помощта. За такава са кандидатствали 840 туристически предприятия.

По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г. Разработва се механизъм за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи, каза още Ирена Георгиева.

По думите й съвместно с бранша ще се подготвят и предложения туризмът да залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Припомняме, ДДС за ресторантьорите беше намалено през май месец заедно с това на хотелиерите и на книгите, като мярка за преодоляване на кризата пролетта, в която браншовете бяха затворени. Тогава решението бе взето отново политически, като дори и финансовият министър Владислав Горанов беше против.

Финансисти още тогава предупреждаваха, че правенето на изключение за един бранш или за един вид стока ще доведе до лавинообразни искания и от други сектори.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Димитър Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Близо 14% от българите нямат вътрешна тоалетна

13,7% от българите нямат вътрешна тоалетна и се налага да ползват външна. Това показва проучване на „Евростат“ по повод Световния ден на тоалетната 19 ноември. По този показател страната ни заема второ място в Европа, като преди нас се нарежда само Румъния. Там обаче процентът е почти двоен – 24,2%. Значително висок […]