80% от българите трябва да се ваксинират, за да изградим колективен имунитет

Прочитания 11893
0 0

За изграждане на колективна защита срещу коронавируса около 80% от българите трябва да придобият имунитет. Това стана ясно от коментара на вирусолога професор Радостина Александрова пред bTV.

За да изградим колективна защита срещу вируса, нужни са поне 60-70% да имат имунитет. С новите варианти се смята, че този процент трябва да бъде по-висок – към 80%. Не само ние, но и целият свят все още е доста далеч от това, обясни специалистът.

Професор Александрова разказа за ваксината на „Джонсън и Джонсън“, която получи разрешение в САЩ преди няколко дни.

По думите й ваксината прилича на тази на „АстраЗенека“, тъй като също е векторно базирана, но разликата е в това, че е само в една доза и има по-висока ефективност.

Тази седмица от Johnson & Johnson доставят 4 милиона дози от ваксината си в САЩ. Други 16 милиона дози са планирани до края на март.

Ваксината е от една доза за разлика от другите и се съхранява при по-нормални ниски температури в сравнение с тези на Pfizer и Moderna.

Предотвратява тежките случаи повече от 85%, обясни професорът.

Още по време на клиничните проучвания влезе в директна битка с новите варианти на вируса. Друг плюс е, че може да се съхранява 3 месеца в обикновен хладилник, добави експертът.

Професор Александрова смята, че това е пандемия, която не е по силата на една ваксина, една институция или една държава. Колкото повече ваксини има, отбеляза тя, толкова по-добре.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Караянчева призова да подишаме въздуха на Шипка и да почувстваме свободата с кожата си

Направи кратка равносметка на работата на НС