Реклама

https://www.gerb.bg/bg

73% не са доволни от заплатата си

73.2% от работещите посочват, че едни от най-честите причини, влияещи върху решението да напуснат доброволно работата си е размерът на възнаграждението.

Това стана ясно при онлайн представянето на резултати от проведените проучвания по проект: „Устойчива заетост и превенция на текучеството на работната сила“.

Проучването е направено преди периода на пандемията от коронавирус.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи другите причини за текучеството на работната сила: несправедливото определяне на възнаграждението и допълнителни стимули (67.3%), липсата на финансови стимули (63.3%), здравословните проблеми (62.7%), високата степен на стрес на работното място (61.9%), авторитарното ръководство и несправедливото признаване на работника (61.7%) и лошото отношение на работодателя към работника (61.1%). Най-сериозните причини се въртят около възнаграждението, което получават работниците за своя труд.

Никой работодател не си позволява към добрите работници да се отнася зле, особено в нашите условия, коментира Симеонов и допълни, че за да има здравословна среда на предприятията всяко слизане под 4% на безработицата се наемат на работа хора с по-ниска дисциплина и производителност.

Икономическите сектори, които са най-засегнати от текучеството е селското стопанство, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорт, складиране и пощи, търговия и други. Възрастта има сериозно влияние върху текучеството – възрастните хора са по-устойчиви на трудностите в предприятието и са по-склонни да правят компромиси с оглед да запазят своята заетост.

Стажът също играе огромна роля, хората свикват средата и им е по-трудно да пристъпят към промяна в своя живот. Семейният статус също е важен и семейните хора са по-устойчиви на работата и по-трудно взимат решения за промяна на работното място. Равнището на образование има значение, като работниците и служителите, за които се изисква по-ниска степен на образование, по-трудно сменят работата си.

Жените са по-ценните работници, защото по-трудно вземат решението за смяна на работата и са устойчиви в лоялността си към дадена фирма. Текучеството на работната ръка е сложен момент, който се среща под различни форми и проявления и най-често практикуваната е доброволната смяна на работното място. Социално-психологическите причини се оказват едни от основните мотиви работници да напуснат местоработата си по една или друга причина.

За заетите стресът на работното място е основателна причина за доброволното напускане на работа. Сравнително малка част от работодателите (32.3%) отбелязват, че са въвели такива мерки в работния процес. Стресът на работното място е една от най-важните причини за текучеството на работната сила, посочена и от служителите на Дирекции „Бюра по труда“ (81.7%) и от социалните партньори (90.8%).

Възрастта също е една от причините за смяната на работното място. Служителите, които работят в една и съща фирма в продължение на повече от 5 години са по-малко склонни към смяна на работното място, в сравнение с хората, които имат по-малък трудов стаж във фирмата.

Семейният статус има негативен върху вероятността за напускане – особено ако работата е свързана с промяна на местоработата и местожителството. Близо ¼ от анкетираните отбелязват, че семейните жени са по-малко склонни към мобилност, в сравнение с мъжете, заради традиционните си домакински роли.

Равнището на образование има положителен ефект върху вероятността за смяна на работата. Близо 18% считат, че лицата с ниска степен на образование по-рядко са склонни да сменят работата си, в сравнение с високо образованите.

Близо 24% от заетите, попаднали в проучването споделят, че обмислят доброволна смяна на местоработата си през следващата година. В най-малка степен заетите в Югоизточния район на планиране проявяват интерес към доброволно напускане. Мотивите за напускане в Югоизточния район са развитие в кариерата, баланс между личен и професионален живот, поведение на управителя и комуникация, характеристика на работата, работна среда, възнаграждения и ползи, лични мотиви.

Според болшинството представители на българския бизнес, текучеството на персонала, в най-голяма степен нараства в „Преработващата промишленост“ (52.7% от анкетираните), „Селско, горско и рибно стопанство“ (51.3%), Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения (50%), Строителство (40.5%), Хотелиерство и ресторантьорство (40%), Транспорт, складиране и пощи (40%), Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (39.3%).

Влошаването на икономическата ситуация и закриването на работни места във фирмите е водещ мотив за текучество, според браншовите организации и бизнес общности (92.3%), служителите на Бюрата по труда (78.2%) и социални партньори (89.2%).

Работодателите споделят коренно различна позиция по този въпрос. Вътрешно организационните причини като непрофесионално отношение към целите на фирмата (74.3%) и заради несправяне с възложени задачи (72.8%) са достатъчно основателен и водещ мотив за тях при вземане на решение за принудително освобождаване на работници.

Работодателите най-сериозно оценяват ефекта от текучеството върху техния бизнес под формата на загуба на обучени и на висококвалифицирани кадри. Близо 72% от тях изказват такова мнение. 62.3% от работодателите оценяват високо ефекта върху техния бизнес под формата на загуба на инвестиции, направени в подготовката на специалисти с конкретни изисквания от умения и квалификации на работното място.

От гледна точка на заетите лица, високите нива на текучество в най-голяма степен водят до важни и критични ефекти за останалия персонал във фирмата. Близо 70% от тях напускането на даден служител води до увеличаване на натовареността на останалите хора. Това от своя страна води до допълнително напрежение при 52% от персонала, последицата от което е нарастване на стреса, преумора и демотивация.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тръмп спечели отсрочка за глобата от 454 млн. долара

Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели в понеделник спиране...

Делян Пеевски: Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство

Председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че са необходими...

Русия не иска помощ от Запада за разследването на атентата

Никоя страна не е имунизирана срещу тероризма. Това заяви...

Родителите на изчезналата Ивана обявяват парична награда (ВИДЕО)

Родителите на Ивана, която изчезна на 22 февруари, обявяват...

Проф. Александър Маринов: Ще има не скелети, а гробници в гардероба на правителството Денков-Габриел

- Преговорите за ротацията между не коалиционните партньори преминаха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img