Реклама

https://www.gerb.bg/bg

70% от българите очакват скок в цените след приемането на еврото

52% от българите подкрепят въвеждането на еврото в страната. Това показва проучване на Евробарометър, проведено седемте държави членки, които все още не са се присъединили към еврозоната – България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Резултатите от него показват широка подкрепа за еврото в страните членки, които все още не са приели общата валута.

60% от анкетираните граждани на ЕС смятат, че еврото има положителни последици за държавите, които вече го използват. 52% от отговорилите не само са по-положителни относно последиците, които въвеждането на еврото би имало за тяхната държава, но повече от половината (55%) заявяват, че въвеждането на еврото би имало и положителни последици лично за тях.

От анализираните страни най-положително е мнението в Румъния (75%) и Унгария (69%).

Във всички изследвани държави членки, с изключение на Чехия, се наблюдава увеличение на дела в полза на въвеждането на еврото спрямо 2020 г.

Проучването сочи, че всеки втори българин е добре информиран относно общоевропейската валута. 84% от запитаните пък са посочили, че вече са използвали евро.

Хората обаче са раздвоени относно положителните и отрицателните ефекти за България, след като валутата влезе в обращение. Повечето от анкетираните са на мнение, че страната ни не е готова да приеме еврото като национална валута. 1/5 от българите изобщо не искат да се разделят с лева, 17% искат това да стане възможно най-късно, а 25% – възможно най-скоро.

Според 70% от запитаните въвеждането на еврото ще доведе до скок в цените на основните стоки и услуги, а 49% смятат, че така ще загубим националната си идентичност.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Три варианта след изборите чертае Димитър Ганев

Ако на сцената няма нов политически субект, който да...

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

Иран показва кадри от пожар в Чили като резултат от удар срещу Израел

Иранската държавна телевизия многократно показа видео на двумесечен пожар...

CNN: САЩ няма да участват в евентуална атака срещу Иран

След въздушния удар на Иран по израелска територия, експерти...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img