Реклама

https://www.gerb.bg/bg

5 потвърдени жертви, 156 в неизвестност в рухналата сграда във Флорида (ОБНОВЕНА)

Снимка: ЕПА/News24sofia.eu

Броят на загиналите след рухването на сграда в Маями-Дейд, американския щат Флорида, нарасна до петима в събота. Спасителите издирват 156 изчезнали, съобщават „Ройтерс“ и СиЕнЕн.

В момента не е известно какво е причинило рухването на 12-етажната сграда.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис заяви, че това е „трагичен ден“ и че служителите се надяват, че ще намерят още оцелели.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че служители от Федералната агенция за управление при извънредни ситуации са на терен в окръга и че той чака губернаторът да обяви официална извънредна ситуация, за да може федералното правителство да помогне.

Жертвите в Surfside, Флорида, се е увеличил до пет, заяви кметът на окръг Маями-Дейд Даниела Левайн Кава по време на пресконференция в събота вечерта. „Днес нашите екипи за търсене и спасяване намериха друго тяло в развалините„, каза Левин Кава. „И също така установихме някои човешки останки.

Процесът на идентифициране на жертвите е труден, каза кметът, а служителите ще разчитат на ДНК тестове „и затова вече събираме ДНК проби от членовете на семейството„, каза тя.

Жертвите са идентифицирани като Антонио Лозано, 83 г., Гладис Лозано, 79 г., и Мануел Лафонт, 54 г., съобщи полицейското управление на Маями-Дейд в съобщение за новини в събота вечер. 54-годишната Стейси Фанг е идентифицирана по-рано.

Екипите продължават „търсене и спасяване“ в развалините в Champlain Towers South, каза шефът на пожарната спасителна програма на Маями-Дейд Алън Комински по време на пресконференцията. Пожарните екипи са успели да овладеят огъня и да сведат до минимум дима, който затруднява издирвателните и спасителните операции, каза Комински.

Почти 3 години преди смъртоносния частичен колапс в четвъртък, инженер изрази опасения относно структурни повреди на бетонната плоча под басейн и напукване в гаража, според документите.

Доклад за структурно проучване от октомври 2018 г. е включен в поредица от публични документи, публикувани за на уебсайта на Surfside. „Ню Йорк Таймс“ пръв съобщи за доклада за теренното проучване.

Проучването на структурното поле заявява, че хидроизолацията под басейна и на входа на гаража поддава и причинява „големи структурни повреди“.

Цялата хидроизолация надхвърлят полезния си живот и следователно всички те трябва да бъдат напълно премахнати и заменени„, се казва в доклада.

Неуспешната хидроизолация причинява големи структурни повреди на бетонната структурна плоча под тези зони. Ако не бъде заменена хидроизолацията в близко бъдеще, степента на влошаване на бетона ще се увеличи експоненциално.“

В доклада се казва, че хидроизолацията е положена върху плоска конструкция, а не върху наклонена бетонна плоча, която би позволила на водата да изтече. Това води до вода, която седи върху хидроизолацията, докато тя се изпари, в това, което докладът определя като „голяма грешка„.

Освен това в доклада се отбелязва, че „подмяната на съществуващата хидроизолация ще бъде изключително скъпа … и ще създаде сериозни смущения за обитателите на тази сграда на етажната собственост.

Докладът, чиято цел е да „разбере и документира степента на структурните проблеми„, установява признаци на „отслабване/умора“ в паркинга.

В бетонните колони, греди и стени се наблюдава изобилно напукване и изсипване с различна степен. … Въпреки че някои от тези щети са незначителни, по-голямата част от бетонното влошаване трябва да бъде отстранена своевременно.“

В доклада от 2018 г. също се отбелязва, че „много … предишни ремонти на бетонните гаражи“ са „неуспешни„.

Докладът не дава никакви индикации, че конструкцията е в риск от срутване. Изпълнен е от Франк Морабито от Morabito Consultants. Консултантската компания казва, че е наета отново през 2020 г.

В съботно изявление Morabito Consultants заяви, че компанията е изготвила доклад през 2018 г., в който са описани подробно „значителни пукнатини и счупвания в бетона“ и е предоставена „оценка на вероятните разходи за извършване на обширни и необходими ремонти„.

Асоциацията на етажната собственост наема фирмата отново през юни 2020 г. „за изготвяне на план за ремонт и възстановяване на сгради от 40 години с подробни спецификации за завършване на необходимите ремонтни и възстановителни работи„, се казва в изявлението.

По време на колапса се извършваха ремонти на покриви, но бетонна реставрация не е започнала, казаха от компанията и добавиха, че тя „предоставя изключително“ инженерни консултантски услуги и не предоставя услуги, свързани със строителството.

Ние сме дълбоко обезпокоени от този срив на сградата и работим в тясно сътрудничество с разследващите органи, за да разберем защо конструкцията е потдала„. „Нищо подобно не беше предвидимо„, казва адвокатът на сдружението

Професор по структурно инженерство в университета Drexel, който разгледа доклада, каза, че констатациите му са тревожни и е трябвало да стимулират по-нататъшен преглед на целостта на сградата.

Адвокат на асоциацията на етажната собственост на сградата, Кенет Директор, преди това предупреди срещу ранни спекулации. Сградата, каза той пред CNN в петък, е била обект на поредица от проверки „през последните няколко месеца“ като част от нейния ключов 40-годишен процес на сертифициране на безопасността. „Нищо подобно не беше предвидимо. Поне това не се видя от инженерите, които гледаха сградата от структурна гледна точка.“

Кметът на Surfside Чарлз Бъркет препоръча в събота жителите на близката северна кула да се евакуират. „Не мисля, че хората трябва да живеят с възможността или дори с мисълта, че тяхната“ сграда може да рухне, каза Бъркет. Той каза, че не е виждал доклада за 2018 г. и че все още е „неясно какви стъпки е предприела сградата за отстраняване … пукнатини, споменати в документа.

Лвин Кава каза, че Маями-Дейд провежда одит на всички сгради на окръга когато навършат 40 години и след това. „Искаме да сме сигурни, че всяка сграда е завършила процеса на ресертификация„, каза тя.

Град Surfside издава разрешение за ремонт на покриви на сградата Champlain Towers South ден преди срутването, според документи, публикувани в петък.

Разрешението в сряда е издадено на компания от Южна Флорида за „инсталиране на котви за безопасност на покрива и осигуряване на поправки на мазилки„. Работата включва премахване на „съществуващия покрив до бетонна основа“ и подмяната му, се казва в разрешението. Сградата падна на следващия ден.

Компанията, която трябва да изпълни работата, Concrete Protection and Restoration LLC, не отговори веднага на искане за коментар в събота.

Има дузина сгради, които са построени по същия начин и технология.

Друг проблем за общността на Surfside, е споделен с целия Маями Бийч: Градовете са построени на бариерен остров. Учените и геолозите по климата отдавна предупреждават, че тези острови не могат да се развиват устойчиво. Те са направени от рохкава смес от пясък и кал и осигуряват естествена защита на бреговата линия.

Това са много динамични характеристики. До 70-те години на миналия век не разбирахме, че тези острови буквално „мигрират“, каза Орин Пилки, почетен професор по геология в университета Дюк, който отдавна е изследвал покачването на морското равнище и прекомерното развитие на крайбрежието. „С повишаването на нивото на морето те се придвижват обратно.“

Анализ на сателитни снимки, направени на Маями Бийч, който включва град Surfside, установява, че районът се е движил леко всяка година през 90-те години, според проучване, публикувано в списанието Ocean&Coastal Management през април 2020 г.

Докладът отбелязва, че тези проблеми могат да доведат до по-голямо наводнение и опасности за местните общности.

Американците са построили собственост на стойност около 3 трилиона долара на бариерни острови и крайбрежни заливни заливи, според „Географията на риска“, книга на носителя на наградата Пулицър Гилбърт Гал, която анализира инвестициите в недвижими имоти в плажните общности през последния век.

Труден разговор ще се води, но сградата не би трябвало да е там„, каза Пилки, „заедно с много други сгради. Предстои ни истинско пробуждане.“

Сградите на подобна възраст вероятно ще бъдат подложени на нови анализи и проверки след тази трагедия. Няма да е изненада, ако Флорида започне да изисква отчетите за строителството да се предават на щата за преглед в бъдеще.

В края на деня„, каза той, „това ще бъде драматична промяна за недвижимите имоти.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел постави под обсада още две болници в Газа

Израелските сили обсадиха още две болници в Газа, поставяйки...

500 социалисти са се присъединили към БСП от началото на 2024 г.

Днес на общинската конференция на БСП в Етрополе лидерът...

Мъж е задържан за побой и закана с убийство към брат си и майка си в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 43-годишен мъж за...

Български социалдемократи отричат да има обединение на левите партии за евроизборите

Български социалдемократи опровергават в свое становище заявката на "Левицата"...

Доц. Искрен Иванов: Путин не блъфира за употребата на ядрено оръжие

Доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление...

Русия изпрати военни кораби в Червено море, но не казва защо

Руски военни кораби са прекосили протока Баб-ел-Мандеб и са...

Путин отново се отрече, че се готви за война с НАТО

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img