Реклама

https://www.gerb.bg/bg

460 000 ученици вече се върнаха в класните стаи

42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено от днес. Това докладва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

По данни на министъра близо 2900 паралелки у нас вече се обучават присъствено в резултат на вчерашната заповед на министъра на здравеопазването. 

Той посочи, че общо 460 000 деца посещават класните стаи, а 260 000 учат онлайн от разстояние. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст, които посещават детските градини.

Премиерът беше категоричен, че присъственото обучение е от огромно значение за учениците.

Относно ваксинацията той заяви, че е важно процесът да върви максимално бързо. Ваксината е нашето оръжие и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот, това го очакват от нас хората, посочи Борисов.образователен център

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че продължава регулярната доставка и разпределение на ваксините в страната.

По негови думи за последните 4 дни страната ни е получила близо 60 000 дози, а до края на февруари се очакват още 240 000 дози.

Кирилов посочи, че вече има и прогноза от трите компании за доставките през март – очаква се те да бъдат над 500 000 дози, което ще позволи да бъде ускорена ваксинацията.

Според него има реален шанс до средата на годината да има 5 разрешени за употреба ваксини, на базата на което има прогнози и за възможния брой ваксинирани лица до средата на годината.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пък заяви, че са заделени ваксини за изборната администрация, така че да бъде осигурено нормалното протичане на изборите. Относно новите видове коронавирус той съобщи, че за миналата седмица от изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести 98 случая 68 са с доказания нов вид на вируса от Великобритания.

Директорът на „Пирогов“ Асен Балтов заяви, че има готовност болницата да отвори допълнителни места за ваксинация, както и да осигури мобилни екипи.

От своя страна социалният министър Деница Сачева информира, че плавно продължава ваксинацията в областта на социалните услуги, като в София тя вече е приключила.

По нейни данни над 1 млрд. лв. са разплатени на бизнеса по мерките на Министерството на труда и социалната политика за запазване и създаване на заетост.

По мярката 60/40 вече са платени 831 милиона лева. В секторите хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са запазени 30 000 работни места, като до края на 2020 г. са изплатени 117 милиона лева. Сачева съобщи и че по мярката 75/0 за затворени бизнеси са подадени 9384 заявления от работодатели за 47 945 работници и служители. По тази мярка до момента са платени 20 200 000 лева за 43 215 служители.

Тя напомни, че парламентът е приел допълнителен текст в закона за мерките, с който 90 работни дни се считат за неплатен отпуск и за осигурителен стаж, така че хората няма да загубят своите права, независимо че остават затворени и през февруари. Сачева подчерта и че е бил приет текст, с който изплащаните от държавата средства по антикризисните мерки да не могат да бъдат взимани от частните съдебни изпълнители.

По мярката „Заетост за теб“, с която се разкриват нови работни места за безработни, са платени 10 300 000 лева за 2587 работодатели и в момента са наети 10 692 безработни. За всяко семейство, чиито децата учат дистанционно и е кандидатствало за помощ, средно са отпуснати по 900 лева. До момента подадените заявления са 51 550, изплатени са над 30 милиона лева на 35 700 семейства, отчете Сачева.

Тя докладва още, че за последните 30 дни до бизнеса са стигнали около 120 милиона лева, като 50 милиона лева от тях – през Българската банка за развитие за гарантиране на безлихвени кредити, предимно за физически лица. Останалите 70 милиона лева са изплатените по Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност“, които са стигнали до бизнеса през мярката, реализирана чрез НАП, както и по процедурата за микрофирми и отделно само за транспортни фирми.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Фалшив сайт набира французи за войната в Украйна

Френските власти разкриха фалшив уебсайт за набиране на френски...

Украински дронове удариха голяма електроцентрала в Южна Русия

Губернаторът на руската Ростовска област Василий Голубев съобщи, че...

Ливан дава Израел на СС на ООН за нарушения на суверенитета

Ливан ще подаде спешна жалба до Съвета за сигурност...

Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Канцлерът на Германия Олаф Шолц не е разговарял с...

Грипът доминира над COVID-19

Отчита се спад на вирусните заболявания в страната

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img