Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Защо осем души от персонала на болницата в Сливен се заразиха с коронавирус

Вътреболнична коронавирусна инфекция е една от трите хипотези за заразяването на осем души – лекари и медицински персонал, в инфекциозното отделение на Сливенската болница“. Това съобщи във вторник (5 май) за „Дневник“ д-р Васислав Петров, директор на лечебното заведение. Тя ще бъде потвърдена или отхвърлена от резултатите на направеното епидемиологично изследване.

Според друга хипотеза коронавирусът в отделението е пренесен от медицинска сестра, чийто съпруг се е оказал заразен.

Следите на трета хипотеза отвеждат до трагичния случай с починалата д-р Илияна Иванова, която консултирала в спешното приемно отделение дете на пациентка, приета в болницата на следващия ден с коронавирусна инфекция. Според д-р Васислав Петров прегледът е извършен в т.нар. чиста част на отделението, където лекарите не носят постоянно специално предпазно облекло. С пълна защитна екипировка там била единствено медицинската сестра, която посрещала пациентите и ги разпределяла според симптомите им към съответните специализирани кабинети.

След този случай д-р Иванова се самоизолирала за 14 дни и въпреки че е показала отрицателен тест за COVID-19, останала вкъщи да лекува обострянето на астмата, от която страдала. На 30 април тя е била приета по спешност в отделението, където била придружена от съпруга си – също лекар в болницата. Именно тогава според директора на болницата Васислав Петров е бил направен вторият тест на д-р Иванова, който се оказал положителен, затова и тя е първият лекар, обявен като починал от заразата.

Спазват ли се мерките от медиците

Според него здравните власти нямат категорично становище за причините, довели до масовото заразяване на лекари и медицинския персонал в болницата и до принудителното спиране на приема на пациенти в останалите й отделения. Радев обаче отрече възможността медиците да се подценили опасността и да се отнесли небрежно към мерките за сигурност.

На друго мнение е областният управител на Сливенска област Чавдар Божурски. Той се позова на информация от областния оперативен щаб, според която в инфекциозното отделение на болницата мерките за безопасност, които налагали към всеки пациент да се подхожда като към потенциално заразен с вируса, не са били спазени.

На въпросите на „Дневник“ за причините, довели до заразяването на осем души в сливенската болница, директорът на РЗИ – Сливен, д-р Петя Балулова реагира по-скоро емоционално. „В цял свят аплодират медиците, само ние тук търсим виновни, при това говорим за едно сериозно заболяване в усложнена пандемична обстановка, каза тя. Аз за хора, които спасяват животи, не мога да кажа нищо лошо.“

На въпроса не противоречи ли нейното мнение на това, изразено от кризисния щаб, тя отговори, че не е проява на безотговорност една сестра да си свали ръкавицата, за да намери вената на пациент, но това действие криело риск. „Затова в една такава обстановка, когато са непредвидими дори действията на вируса, няма как да не се допускат грешки“, каза още Балулова.

Категорично зад колегите си застана и д-р Люба Бъчварова, която ръководи детското отделение в областната болница. Тя е и организационен секретар на структурата на Българския лекарски съюз в Сливен.

Бъчварова определи като абсолютно несериозни версиите за проявена безотговорност. „Това е най-голямото инфекциозно отделение в цялата област, в което винаги се е работило под натиск, каза тя. Целият професионален живот на медиците в него е свързан с лечение на тежки инфекциозни заболявания като менингити, хепатит и други вирусни болести.“

Няма дефицит на защитни средства

Бъчварова отрече твърденията за дефицит на предпазни средства и облекла или за негодни защитни костюми. Тя твърди, че дори в детското отделение на сливенската болница, в което няма настанени пациенти с COVID-19, лекарите и медицинският персонал са снабдени с всички необходими предпазни средства.

На въпроса на „Дневник“ защо всички заразени с коронавирус в Сливен се пренасочват към военната болница в града, но не и към двете частни болници Бъчварова отговори с ирония: „Лечението на COVID-19 е опасно, но не и рентабилно.“

В момента в инфекциозното отделение на многопрофилната болница за активно лечение в Сливен са прехвърлени две лекарки и четири медицински сестри от други отделения, като според директора й това е станало без възражения от тяхна страна. След изписването на болните медици, настанени там, ще бъде направена пълна дезинфекция и „рестарт“ на отделението, каза още д-р Люба Бъчварова.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Радан Кънев не очаква криза около назначаването на служебния кабинет

Промените в Конституцията не могат да доведат до проблем....

Гръцката опозиция внесе вот на недоверие срещу Мицотакис

Във вторник гръцка опозиционна партия внесе вот на недоверие срещу...

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

Държавният секретар Антъни Блинкън в понеделник повтори позицията на...

Петър Колев: Борбата за Македония не носи дивидент или финансов келепир

Петър Колев, бивш ръководител на Гражданския демократичен съюз в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img