Реклама

https://www.gerb.bg/bg

4 часа дебати спасиха поста на Мирослав Иванов, но не и парламентарния дух (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Четири часа депутатите дебатираха по искането на оставката на зам.-председателя от ПП Мирослав Иванов.

Искането бе внесено от ГЕРБ/СДС и подкрепено и от подписите на депутати от ДПС и „Възраждане“. Поводът за искането за оставка на Мирослав Иванов е отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък (13 май). Тогава Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС. Според вносителите на проекторешението, поведението на Мирослав Иванов е особено некоректно спрямо представители на трите опозиционни партии, но най-вече се проявява спрямо най-голямата опозиционна парламентарна група – ПГ на ГЕРБ-СДС, и нейния председател.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев защити заместника, а и съпартиеца си. От парламентарната трибуна той заяви, че намира мотивите в исканата оставка за несъстоятелни и ги обори с факти. Не виждам нито системност, нито липса на обективност в действията на зам.-председателя. Последователно Минчев направи преглед на фактите и заяви, че за него остават неясни мотивите за исканата оставка. По-остър беше Минчев, когато отговори на обвинението за предизвикване на безредици, като каза, че доколкото е наясно, сам човек не може да предизвика безредици, безредици може да предизвикат група народни представители тръгнали към трибуната – намек към ПП на ГЕРБ, които тогава са скупчиха именно там.

За тези пет месеца си дадох сметка, че ролята на председателя е много отговорна – казвам го към всички заместници. Той е доволен от работата на всичките си заместници, но Минчев продължи и с ролята на председателите на парламентарни групи, явно имайки предвид точно депутата от ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

Председателят скача за отбора, а и отбора скача за него. Ролята му може да бъде решаваща, включително и при решения за формални нарушения на правилника, но за да се запази духа, духа на уважение. Считам че ние всички, аз и всичките ми заместниците ми, го спазваме. Това не дава обаче правото на председателите на ПГ да злоупотребяват. Капитаните могат да говорят с реферите, но на капитаните им свирят същите нарушения, както и на останалите играчи„, с метафора Минчев продължи да отправя упреци към Атанасова.

От името на ГЕРБ/СДС Радомир Чолаков аргументира искането за оставка предимно с морални и етични квалификации – „Разумното за ПП е да оттеглят Мирослав Иванов и да предложат някой друг. Хубаво е да го замените с някой, който може да поеме този пост. Г-н Иванов трябва да знае, че ще го уважаваме повече, ако се оттегли, а не се заинати.“ По думите му явно в залата има хора, които се „опияняват от властта и мислят, че всичко ви е позволено„. Чолаков се закани и че ПП трябва да се научат да уважават опозицията и трябва да се научат на това бързо: „Ако не се научите да уважавате опозицията, ще се научите къде е пътят към вратата. ГЕРБ е имал правото да управлява 12 години. Ако е рекъл Господ, ще има и още.“

Според Георги Михайлов от БСП духът на парламентаризма е бил многократно нарушаван в залата, но и некоректно било отношението към Мирослав Иванов и поиска после в кулоарите опозицията да му се извини.

Христо Иванов от ДБ обясни, че групата му няма да подкрепи оставката на Мирослав Иванов. Според него парламентът съществува заради опозицията и обясни различните парламентарни практики за вземане и даване на дума. Време е да продължим напред, колеги и да приемем, че ще има нови поколения, които ще се учат, изтъкна народният представител. Тома Биков от ГЕРБ коментира, че партията му е поискала оставката на Иванов не само заради последния случай. Той захапа управляващите за решетките, които според него било заради параноята им. Никой няма да ви нападне, ще има протести, не се притеснявайте, подчерта депутатът. Парламентаризмът се завърна, констатираха от ПП. Томислав Дончев от ГЕРБ видя заплахата от инквизицията и заподозря властта в особена патология.

Мирослав Иванов сподели, че се чувства неудобно, че е загубено пленарно време за обсъждане на неговата оставка. Опитвал съм се да спазвам буквата и духа на закона, заяви той. Дори оставял опозицията да се изказва повече от допустимото. Поведението на депутатите зависело от тяхното възпитание и морал, според него.

Иванов се извини на Десислава Атанасова, макар че не смятал, че е постъпил грешно. От ПП с аплаузи го приветстваха. Гласувайте по съвест, призова Атанас Атанасов, който ръководеше заседанието. За оставката на Иванов бяха 81, 129 бяха против.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Двама побойници от Силистра пренощуваха в ареста

Полицията в Силистра арестува две лица за грубо нарушаване...

Проф. Антоанета Христова: Битката не е между ПП-ДБ – ГЕРБ-СДС, а между сглобката и отвратените

Контрабандният канал в "Митниците“ захлупи политическия скандал около ротацията....

Китай възразява срещу европейския протекционизъм в зелените технологии

Висш търговски служител на Китай предупреди Брюксел срещу протекционизма,...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Защото подадените оферти не отговарят на изискванията

Иван Гешев вижда връзка между акцията в Митниците и смяната на главсека на МВР (ВИДЕО)

Разбитият при операцията на ДАНС контрабанден канал, заради който...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img