31% от българите се чудят с НАТО ли, с Русия ли

News24sofia.eu
Views 5287
0 0

Руската инвазия в Украйна предизвика бурни обществени и политически реакции и разделения и в Европа, и у нас, а последните дни изгонването на 70-те руски дипломати от България, породи вълна от политически отзвук.

На фона на очертаващото се ново разделение, по отношение на това какво мислят нашите политици и граждани дали да бъдем в с съюз с НАТО или с Русия, „Алфа Рисърч“ по поръчка на Институт Отворено общество, проведе изследване, във връзка с обществените нагласи у нас за периода 6-16 юни. От него стана ясно, че партиите с доминиращи нагласи сред избирателите за съюз с Русия са: БСП (21% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 56% са за съюз с Русия), „Възраждане“ (17% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 49% са за съюз с Русия), „Български възход“ (25% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 38% са за съюз с Русия).

Сред привържениците на ДПС доминира групата на хората, които не могат да преценят или не дават отговор – 48%, докато близо 23% се изказват в подкрепа на съюз с НАТО и ЕС, а 21% са за съюз с Русия.

Колебаещите се доминират и в групата на анкетираните, които не са решили за кого ще гласуват (47% не могат да преценят или не дават отговор, 33% са за съюз с НАТО и ЕС, а 14% са за съюз с Русия), както и в групата на тези, които заявяват, че няма да гласуват (42% не могат да преценят или не дават отговор, 24% са за съюз с НАТО и ЕС, а 26% за съюз с Русия).

Партиите с доминиращи нагласи сред избирателите за съюз с НАТО и ЕС са:

„Демократична България“ (96% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 0% са за съюз с Русия)

„Продължаваме промяната“ (68% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 14% са за съюз с Русия)

„Има такъв народ“ (65% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 13% са за съюз с Русия)

ГЕРБ (58% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 12% са за съюз с Русия)

Същевременно, 31% от българите се чудят дали да бъдем в съюз с НАТО или с Русия. За съюз със страни като Русия и Беларус се обявяват 23% от запитаните, а близо 7% биха предпочели друг вариант на поведение на страната. Хората, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса, са близо 31%.

Привържениците на съюз с НАТО и ЕС представляват най-голям дял от анкетираните във всички възрастови групи. Подкрепата за подобен съюз сред младите и активните е по-силно изразена, като достига 41% (срещу 14% за съюз с Русия) сред хората на възраст между 18 и 30 година и до 46% сред тези на възраст между 31 и 40 години (срещу 17% за съюз с Русия). От хората на възраст между 41 и 50 години 41% са за съюз с НАТО и ЕС, а 24% предпочитат съюз с Русия. Сред по-възрастните подкрепата за западната ориентация на страната намалява, но продължава да е по-голяма от тази за съюз с Русия. 35% от анкетираните на възраст между 51 и 60 години, както и сред тези над 61 години се изказват в подкрепа на съюз с НАТО и ЕС срещу съответно 23% (в групата 51-60 години) и 31% (в групата над 61 години) предпочитащи съюз с Русия.

Привържениците на съюз с НАТО и ЕС доминират сред симпатизантите на четири от осемте политически партии, които през юни 2022 година получават подкрепата на над 4% от заявилите готовност да гласуват на парламентарни избори.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Настимир Ананиев: Мирише на избори

Изненадан съм, че БСП се опитва да кадрува и да взима решения от името на най-голямата политическа партия. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев пред БиТиВи. По думите му Кирил Петков винаги е бил диалогичен с коалиционните партньори. Не е редно да се търси вината и да се

Read More »