Реклама

https://www.gerb.bg/bg

24 НПО-та предлагат законови промени за ефективна превенция срещу ХИВ

В навечерието на 1 декември – Световният ден за борба срещу СПИН, 23 граждански организации, работещи с уязвими общности, предлагат промени в Закона за здравето, с които да се гарантира устойчиво държавно финансиране на дейностите по превенция и грижи за ХИВ, туберкулоза и вирусни хепатити в България. Това заявяват те в своя позиция до медиите.

Средствата, отпускани по националните програми за дейности по превенция и контрол на трите заболявания, да се използват за финансиране на проекти на неправителствени организации с доказан опит в грижите за уязвимите към ХИВ, туберкулоза и хепатит общности, предлага гражданският сектор. По този начин ще отпадне необходимостта от обявяване на обществени поръчки от Министерство на здравеопазването, каквато е действащата практика досега. В предлаганите нормативни промени се предвижда още министърът на здравеопазването да приеме наредба, която да регламентира условията, реда и критериите за избор и финансиране на проектите.

След приключването на финансовата подкрепа от страна на Глобалния фонд у нас започна период на преход към държавно финансиране. Към момента държавата финансира с драстично по-малък обем средства от фонда дейностите по превенция и грижи, като обявява обществени поръчки. Финансирането на тези специфични дейности по реда на Закона за обществените поръчки се оказва крайно неподходящ механизъм, който води до административни и финансови трудности, а оттам – и до отлив на интереса на организациите от гражданския сектор, които са единственият релевантен изпълнител на дейностите за превенция и грижи в общността, посочват гражданските организации.

По думите им това е и причината за две години дейностите по превенция и грижи за ХИВ да изчезнат от картата на много региони в страната. Те дават за например, че през 2019 година такива дейности се извършват само в 4 града на страната, а по обявената през 2020 година обществена поръчка за дейности по превенция и контрол на ХИВ за 19 области до разглеждане достигат само 2 оферти. Това на практика означава, че страната остава без изпълнители на дейности по превенция и контрол, а отпуснатите от държавата средства няма да бъдат усвоени, алармират гражданските организации. Същевременно, ХИВ дейностите в цялата страна били прекратени вече близо половин година.

Ако законодателна реформа не бъде проведена, то обществените поръчки ще останат единствената форма за разпределяне на държавното финансиране. Процедурите по провеждане на обществени поръчки отнемат дълъг период от време и със сигурност ще водят до продължителни прекъсвания на дейностите, което рязко снижава ефективността на инвестираните публични средства, коментира Елена Биринджиева от сдружение „Здраве без граници, което управлява единствения недържавно финансиран център за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

Ако продължи сегашната ситуация, националният отговор срещу ХИВ ще бъде компрометиран и ще съществува само на хартия. А това ще означава само едно – безконтролно развитие на епидемията от ХИВ, множество скрити случаи сред най-уязвимите общности, които не се откриват и лекуват, липсващ капацитет за справяне при поява на локални епидемии, което може да предизвика бързо разпространение на вируса в цялата общност, допълва Анна Любенова от Фондация „Инициатива за здраве“ – организацията, която повече от 20 години работи за намаляване на вредите от употребата на наркотици.

С внасяне на предложението организациите предприемат първата стъпка към реален дебат и действия по въпроса с устойчивото държавно финансиране на дейностите по превенция и грижи. В момента в процес на подготовка са новите национални програми за превенция и контрол на ХИВ и туберкулоза до 2025 г.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ако не се лекува своевременно, мезентериалната венозна тромбоза може да доведе до фатален изход

Мезентериалната венозна тромбоза е рядко, но животозастрашаващо състояние. Мезентериална...

Пловдивски криминалисти разкриха 2 наркооранжерии

При спецакция пловдивски криминалисти разкриха две домашни оранжерии за...

Подобряват условията на живот и лечение на психично болните

Депутатите приеха на първо четене на Законопроект за изменение...

Таксиметровите шофьори във Варна излязоха на протест

Те настояват за вдигане на тарифата за превоз

„Български пощи“ няма да приема пратки за Израел

"Български пощи" спира приемането на пратки за Израел от...

ЕК ни помага да повишим обществената информираност за приемането на еврото

България и Европейската комисия сключиха споразумение за партньорство за...

Кръвната проба потвърди, че фолк певицата Дебора е шофирала пияна

Резултатите от кръвната проба на фолк певицата Дебора потвърждават,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img