23 милиона са били депутатските заплати през 2020 г.

Views 10718
0 0
Снимка/източник: БГНЕС

81 милиона лева е бил бюджетът на 44-ото Народно събрание, като 23,5 милиона лева са били за заплати. В разходите за издръжка влизат още 11,3 милиона лева, като базовата заплата на депутат е 4200 лв. – три средномесечни заплати в държавния сектор. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда.

Позовавайки се на имуществените декларации на депутатите от миналата година те са декларирали от доходи от около 45 милиона лева. 21 милиона лева са доходи от дивиденти на един депутат от ДПС- Делян Пеевски, каза Лазарова.

По думите й информация за контролирането на разходите на депутатите имат ръководствата на парламентарните групи. Те знаят за тяхното пълно отчитане, но широката публика няма достъп до такава информация.

От Института признават, че трудно събират информация за работата на Народното събрание за изминаващата година, а това е много важно в навечерието на парламентарните избори.

Обществото няма достъп до информацията как народните избраници харчат допълнителните средства за дейността си като заплащане на сътрудници, обиколки по избирателните райони, представителни разходи, пари за транспорт. През 2020 година 86 депутати не са имали нито едно парламентарно питане – или една трета от тях, което е притеснително“.

Депутатите са работили усилено през 2020 г., но многократно са преразглеждали някои поправки на едни и същи закони.

Депутатите са разглеждали 135 законопроекта, приели са 144 решения и две декларации на 120 пленарни заседания, 10 от които извънредни. „Излиза че Народното събрание е работило усилено, но има закони, които са преразглеждани многократно – това са 7 поправки на Наказателния кодекс, 5 пъти закона за ДДС, а три пъти е имало предложения за промени в Изборния кодекс.

Понякога се пропуска общественото обсъждане и това руши доверието в най-важния орган в парламентарната република, каза Лазарова.

През 2020 са работили 27 комисии, от които постоянни 23 и четири временни. По думите й най-екзотична е комисията за промени в Конституцията, а друга интересна трябваше да провери фактите около спирането на програма „Хоризонт„, която заседава 4 пъти.

В парламентарния контрол управляваща партия са и техните партньори са задавали най-малко въпроси.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Над 7000 мигранти опитали да влязат у нас през българо-турската граница

От началото на годината до сега са регистрирани опити на 7349 граждани на трети страни да преминат през българо-турската граница, което е увеличение с 2,4 пъти в сравнение със същия период на 2019 г. Граничните полицаи са задържали 243 незаконни имигранти, съобщават от МВР. По подадена от българските гранични патрули информация, турските гранични власти са […]